Bonden i skolan populärt bland eleverna i Jämtland

Barn gör besök i ladugård
Eleverna i årskurs 3 på Fjällängssskolan har fått lära sig mer om vart maten kommer ifrån.

Under hela oktober får elever på Fjällängsskolan i Östersund lära sig mer om lantbruket och vart maten kommer ifrån via Bonden i skolan-veckorna som är en rikstäckande satsning från LRF.

I takt med att allt färre barn och unga har en naturlig koppling till lantbruket så minskar också förståelsen och kunskapen om svensk livsmedelsproduktion hos de som både är framtidens konsumenter och beslutsfattare. LRF gör därmed en extra rikstäckande satsning på det egna, digitala läromedlet Bonden i skolan under oktober månad för att visa att de gröna näringarna är en framtidsbransch.

Satsningen går under namnet Bonden i skolan-veckorna och skolor i hela landet har erbjudits att delta. Under Bonden i skolan-veckorna har eleverna fått ta del av en digital, fiktiv bondgård där de har möjlighet att navigera sig runt för att lära sig mer om skogen, hur maten produceras och hur det är att vara lantbrukare. På sajten finns även en del filmer, quiz, utmaningar och spel. Matprofilen Dante Zia finns med som en röd tråd i flera filmer där han besöker fyra olika lantbrukare (gris, mjölk, växtodling och lammproduktion) för att lära sig mer om hur det går till på en bondgård.

Lärare med barn
Från vänster läraren Martin Hagelin med eleverna Leon Thorsson, Abbe Olsén – Nikkinen och Vilgot Henrixon.

Potatisens väg och olika sädesslag

Totalt har 1447 klasser i Sverige anmält sig till aktiviteten, vilket motsvarar 45 000 elever. I Jämtland har totalt 34 klasser anmält sig och eleverna i årskurs 3 på Fjällängsskolan i Jämtland är en av dem.
– Vi har arbetat med potatisens väg från åkern till hemmet och vi har tittat på filmer samt tävlat i de quiz som finns på sajten. Utifrån filmerna har vi blivit mer nyfikna på sädesslag. Då har vi arbetat vidare med havre, korn och vete på vårt sätt. Så det har gett uppslag till en "massa annat" som eleverna blivit nyfikna på, berättar Martin Hagelin lärare i årskurs 3A på Fjällängskolan.

barn i ladugård
Fjällängskolans elever på gårdsbesök.

Uppskattat besök på bondgård

Klassen fick även göra ett gårdsbesök på ett närliggande lantbruk. Efter gårdsbesöket fick eleverna skriva och rita en bild som berättade vad de varit med när de besökte en bondgård. 
– Eleverna uppskattade gårdsbesöket väldigt mycket. Att få komma ut och se det vi pratat om på riktigt. Materialet på sajten har varit enkelt och de har även gått bra att anpassa materialet till mina elever. Det är bra att hemsidan är öppen året runt för ibland kommer vi i skolan in på saker vi arbetat med i efterhand. Då är det bra att kunna gå tillbaka. Jag kommer att använda mig av hemsidan även nästa år, berättar Martin.

Mer information om Bonden i skolan hittar du här. Det går även att boka in ett gårdsbesök på en av LRFs besöksgårdar i Jämtland.
Mer information om LRF Jämtlands besöksgårdar hittar du här.  

Barn äter matsäck.
Det som var mest uppskattat av eleverna var besöket på bondgården.