Bonden i skolan populärt bland eleverna i norr

Vinnare i Bonden i skolan veckan. Klass 4 Hansåkersskolan, Stugun Jämtland
Årskurs 4 i Hansåkersskolan, Stugun Jämtland vann tävlingen under Bonden i skolan veckorna och fick göra ett gårdsbesök på Hålltållns Lantbruk.

Under hösten 2023 genomförde LRF flera rikstäckande satsningar med syfte att ge unga mer kunskap om vart maten kommer ifrån med det digitala läromedlet Bonden i skolan. Under oktober 2023 deltog 145 skolklasser från Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten i de så kallade Bonden i Skolan veckorna.

Under Bonden i skolan veckorna genomfördes en tävling där första priset var ett gårdsbesök. Årskurs 4 i Hansåkersskolan, Stugun Jämtland blev den regionala vinnaren. Veckan innan skolavslutningen fick klassen besöka mjölkgården Hålltållns Lantbruk, Stugun som drivs av Ingrid och Mikael Jonson tillsammans med deras barn. Klassen fick genom ett stationssystem lära sig mer om gården, hur en automatisk utgödslare fungerar samt hur mycket en ko äter och hur det går till när en kalv ska födas.

Uppskattade Bonden i skolan veckorna

Klassen från Hansåkersskolan har varit väldigt nöjda med Bonden i skolan veckorna som genomfördes i höstas. Det som uppskattades mest var hemsidan, länkarna och filmerna. Det är en fördel att man kan välja ut vad man vill fokusera på om man inte vill eller hinner göra allt på sajten. Just för denna klass har fokuset legat på att lära sig mer om uppfinningar från hacka, till första plogen till dagens plogar samt första hjulet till dagens bildäck.

– Som pedagog kommer jag absolut tipsa om Bonden i skolan även inför kommande säsong i höst. Vi kan tänka oss att vara med även nästa år och göra det vi inte hann med i år, berättar Anna Bergander, lärare för årskurs 4 på Hansåkerskolan.

Under oktober månad kommer åter "Bonden i skolan" veckorna att genomföras och vi hoppas på ett ännu större intresse från skolorna, säger Mona Thorsson, ansvarig tjänsteperson för barn och ungdomsfrågorna vid LRF Nord.

Vinnare i Bonden i skolan veckan. Klass 4 Hansåkersskolan, Stugun Jämtland
Maxwell Pohl, Emelie Fresk och Alva Nilsson i årskurs 4 på Hansåkersskolan.