Bristen på arbetskraft belyses i branschforum

Skogsmaskin lastar timmer
Skogsföretagare i Södermanland kan få ännu svårare att rekrytera framöver.

Det råder stor brist på arbetskraft inom jord- och skogsbruk. Genom att ingå i branschforum för den gröna näringen i Sörmland medverkar LRF till att klarlägga hur behoven ser ut. Målet är att tillsammans hitta en väg framåt och att det på sikt ska finnas mer kunnig personal att rekrytera.

LRF Södermanland beslutade på sitt senaste styrelsemöte att ingå i branschforum för den gröna näringen, inklusive branschforums arbetsutskott efter att ha blivit tillfrågade av Region Södermanland. Branschforum för den gröna näringen startades 2023 och det är Region Södermanland som gett Agro Sörmland uppdraget att starta upp det. Agro Sörmland planerar och förbereder en årlig träff i forumet och den första hölls den 11 maj. Under 2022 genomförde Agro Sörmland en kartläggning av kompetensförsörjningsbehovet inom de gröna näringarna i Södermanland och det låg till grunden för branschträffen.  

 "En nyckelfråga"

I branschforumets arbetsutskott ingår också representanter för Länsstyrelsen, Skogsstyrelsen, Region Södermanland, Gröna arbetsgivare, Arbetsförmedlingen, Sörmlands naturbruk, Skogsentreprenörerna och Sveriges Maskinstationer. Martina Schagerlund från LRFs regionstyrelse är utsedd till LRFs representant i detta forum. 
- Vi upplever att det utbildas för få inom jord-och skogsbruk. Lägger du ut en annons är det jättesvårt att hitta rätt personer. Vår roll från LRF i det här är att lyfta fram jordbruksföretagen, vilka behov vi ser och vilken kompetens som krävs. Vi är en viktig röst i när det tas fram utbildningar och praktikplatser. Det här är en nyckelfråga för att vi ska kunna utveckla våra företag, säger Martina.    

Fattas kompetens inom många områden

Branschträffen den 11 maj var på Öknaskolan. Cirka 25-30 personer deltog.
Agro Sörmland och Region Södermanland presenterade den kartläggning som gjordes under 2022 över hur behovet av arbetskraft inom de gröna näringarna ser ut i Södermanland. Kartläggningen bekräftar att det är svårt att hitta arbetskraft med rätt kompetens. Det fattas kompetens inom många olika områden, exempelvis djurskötare, maskinförare, rådgivare, veterinärer och trädgårdsarbetare. Öknaskolan har i dag ingen skogsutbildning. Det saknas i Södermanland och det riskerar att leda till att det blir ännu svårare att rekrytera personal för skogsföretagare framöver.
- Bristen på arbetskraft är ungefär lika stor i skogsbruket som i lantbruket, men följden av att inte motsvarande utbildning inom skogssektorn finns i Södermanland gör att elever från Södermanland behöver flytta eller pendla för att gå den här utbildningen och praktikplatser inom skogsföretag i länet efterfrågas inte. Även Västmanland, Örebro och Stockholms län saknar den här utbildningen, så närmaste utbildning är på Vretagymnasiet i Östergötland, säger Maria Dirke, utvecklingsstrateg på Agro Sörmland. 

Logistik kan vara ett hinder

Efter presentationen var det gruppdiskussioner. Karin Oscarsson från LRF Östs regionkontor deltog i branschträffen. 
- Inom många delar av branschen fattas arbetskraft. En stor fokusfråga är hur man når ut med budskapet till yngre och nysvenskar om vår bransch, säger Karin. 
Kompetensförsörjning uppges i dag av många arbetsgivare som en av de största utmaningarna för att kunna utveckla företaget. Skogs - lantbruks – och trädgårdsföretag är inga undantag – på gårdsnivå, inom rådgivning, utbildning, forskning med mera.
Karin fortsätter: 
- Det finns en del hinder för att anställa ny arbetskraft. Logistik kan vara en komplicerad fråga att lösa till exempel för trädgårdsnäringen, när arbetskraften bor i stan och arbetsplatser ligger ute på landsbygden. Språksvårigheter kan vara ett problem när man anställer utländsk personal, men om man har en arbetsledare som kan språket så har det många gånger fungerat jättebra. 
-  Att rekrytera arbetskraft inom ett annat yrkesområde, förslagsvis någon med maskinvana från en transport/ entreprenadutbildning, är tyvärr ändå svårt då det krävs en utbildning inom skogsbruk för att veta vad man gör och vi bedömer att det troligen inte räcker med att lära upp direkt på arbetsplatsen. Det är avancerade och dyra maskiner som det inte bara är att hoppa in i och köra. 

Dagen avslutades med en rundtur på Öknaskolan. 

Uppföljande möte

Det som händer nu är att arbetsutskottet samlas till ett uppföljande möte för att ta hand om de förslag som kommit fram, prioritera bland dem och få en överblick över andra aktiviteter som pågår eller är på gång som kompletterar detta arbete - exempelvis Bonden i skolan och Jobba grönt. Agro Sörmland kommer därefter att arbeta vidare med de prioriterade insatserna.
Arbetsordningen för Branschforum gröna näringar i Sörmland följer den arbetsordning som Region Sörmland har: tre till fyra möten per år för arbetsutskottet, en branschträff (motsvarande den som var nu på Öknaskolan) och ett Framtidsforum där samtliga branschforum samlas. Utöver gröna näringarna är det ytterligare nio sektorer som har branschforum i Sörmland.