EU-valdebatt och skogsvandring i Halland

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Många och spridda diskussioner när politiker samlades för skogsträff i Alasjö samt efterföljande EU-valdebatt på Munkagårdsgymnasiet.

Möjligheter och utmaningar inom skogsbruket 

Under måndagen 22 april samlades politiker från riksdagspartierna tillsammans med representanter från LRF och Södra hos Ann-Charlotte och Rolf Larsson i Alasjö utanför Ullared. På agendan stod en skogsvandring på paret Larssons marker följt av en EU-valdebatt på Munkagårdsgymnasiet senare under kvällen.  

Dagen inleddes med en introduktion av de medverkande och markerna de befann. Kort därefter togs deltagarna med ut på en rundvandring där Ann-Charlotte och Rolf visade upp sin skog och berättade om hur de valt att sköta den. I samband med rundvandringen diskuterades även den svenska skogens framtid och förutsättningarna för de som brukar den. Viltskador, biologisk mångfald, barkborrar, artskydd, stormar, trädslag och koldioxidinlagring var några av de möjligheter och utmaningar som diskuterades.  

Pontus Widell, 2024
Foto: Pontus Widell.

Högt i tak och spridda diskussioner 

Efter några timmar i skogen begav sig politikerna vidare till Munkagårdsgymnasiet där de intog scenen för att debattera jord- och skogsbrukets frågor inför EU-valet den 9 juni. Debatten som modererades av Heléne Gunnarson, regionordförande LRF Halland, och Elvira Lund, ordförande LRF Ungdomen Halland, lockade ett 60-tal åhörare och bjöd på många spännande diskussioner.  

Skogsvandringen i Alasjö präglade inledningsvis debatten där den svenska skogen och dess roll inom klimatomställning debatterades flitigt. Under resten av kvällen debatterades det, bland annat, även kring detaljreglering från EU, överimplementering av regler och lantbruket som framtidsbransch innan kvällen rundades av med en kort frågestund från publiken.  

Efter en mycket lyckad kväll med högt i tak och spridda diskussioner kan man konstatera att många av politikerna och partierna vill åstadkomma snarlika saker men ser väldigt olika vägar dit. Vilken väg Sverige faktiskt kommer ta blir upp till väljarna att bestämma när det är dags att gå till valurnorna den 9 juni.  


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28