Coop stärker banden med lokala producenter

Frukt-  och grönansvariga på Coop gjorde studiebesök på gotländska gårdar.

Den 15 oktober genomförde LRF och Matbyrån gårdsbesök tillsammans med frukt- och grönsaksansvariga på Coop Gotland. När banden mellan butiker och producenter stärks blir förutsättningarna goda för att mer gotländsk mat hamnar på tallriken hos slutkonsumenten.

Under dagen besöktes Stenstu gård, Löken och Bönan, Snausarve Gårdsbryggeri och Äppelgården i Väte. Resan till gårdarna var en uppföljning av LRFs tidigare aktivitet då charkpersonal från Coop fick komma ut och lära sig mer om hur produktionen ser ut på de gårdarna. Om butikspersonalen har högre kunskap om råvarorna har de lättare att sälja in produkterna till konsument i butik.
 
- Det var ett aktivt gäng som visade stort intresse för produktionen och som hade idéer kring paketering så att så mycket som möjligt av det som odlas här kan nå olika konsumentgrupper. Dagen bjöd på många bra diskussioner och dörrarna öppnades upp för nya samarbeten. Ja, det var verkligen roligt att se att resan uppskattades så mycket, berättar Karolina Pettersson i LRF Gotlands styrelse.

Grönsaksresan arrangerades av LRF och Matbyrån i samarbete med Coop Gotland.