Dagens Ekos granskning om hur mjölkproduktionen påverkar klimatet

Drönarbilder från Malgomajgården, Vilhelmina

Idag har Sveriges Radios Dagens Eko en granskning om hur mjölkproduktionen påverkar klimatet. Särskilt lyfts en formulering på webbplatsen Hjärta mjölk, som LRF Mjölk är avsändare för, att kor kan ha en avkylande effekt på klimatet.

Vi har använt oss av en olycklig formulering i vår kommunikation. Vi menar inte att kon i sig kan kyla klimatet utan att korna är en del av ett större system som kan bli mer effektivt och på det sättet så kan mjölk- och köttproduktionens klimatpåverkan minska. Vi borde inte ha uttryckt ett komplext resonemang på ett så förenklat sätt. 

Mat till en växande värld

All matproduktion har en klimatpåverkan, både när det gäller animalier och grödor. Ska vi klara att producera mat till en växande värld behöver vi producera mer livsmedel, men med så litet klimatavtryck som möjligt. Vi måste kunna ställa om till ett hållbart samhälle samtidigt som vi tryggar livsmedelsproduktionen. I Sverige står jordbruket för ungefär 13% av de totala utsläppen och ungefär 40% av det är utsläpp från kornas fodersmältning. Sedan 1990 har jordbrukets totala metanutsläpp minskat med 9 procent. 

Palle Borgström, ordförande i LRF, är idag med i P4 Extra, med start cirka 1:02:40, och berättar om hur svenska bönder arbetar för att minska klimatpåverkan från lantbruket. 

P4 Extra med Christer Engqvist 7 mars 2023 - P4 Extra | Sveriges Radio

Metan och kor - Lantbrukarnas Riksförbund (lrf.se)