Det lokala lantbruket behövs i kristid

Svenska livsmedel stärker beredskapen
Svenska livsmedel stärker beredskapen

Handla konserver, javisst, men glöm inte att handla svenskt när du stärker din egen och landets beredskap. Det skriver Gunilla Kjellsson, regionordförande för LRF Västernorrland, tillsammans med riksdagsledamöterna Jörgen Berglund (M) och Malin Larsson (S) på Västernorrlandsbänken.

Sedan ÖB:s uttalande om att det kan bli krig i Sverige, och att det är viktigt att vara förberedd, har många lyssnat. Livsmedelsbutikernas hyllor med konservmat, har på många håll stått tomma och på de allra mest synliga platserna i butikerna står numera plastdunkar med tappkran, radioapparater och annat viktigt i stället för marschaller och chips. Det är bra och viktigt att svenska folket tänker till ett varv extra, för det är få som är rustade.

I alla beredskapsförberedelser är det viktigt att tänka långsiktigt. Javisst, du behöver en sovsäck om värmen försvinner och det blir kallt i ditt hem, men du behöver också mat. I fall av kris eller krig räcker givetvis dina konservburkar ett tag, kanske ett par dagar och allra helst en vecka eftersom det är detta som är rekommendationerna från MSB. Men krig och kriser pågår ofta betydligt längre än så.

Kor på grönbete är en del av den svenska beredskapen
Kor på grönbete är en del av den svenska beredskapen

I dagarna är det två år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Krig i vårt närområde, i vårt Europa, har givit oss insikter. Det är av allra största vikt att Sverige klarar av mer än bara en vecka, och där är lantbrukare redo att ta sin del.


Det bästa lagret är det producerande lagret vare sig det gäller animalier eller vegetabilier som blir en viktig resurs om gränser stängs och importen hindras. Kunskapen, utrustningen och infrastrukturen kring lantbruk – hur man får mat på bordet, måste värnas. Det gör du lättast genom att handla svenskt.


När du handlar svenskt ser du till att bönderna, som fortfarande finns kvar, kan fortsätta med sin verksamhet. För en sak är klar – om kriget kommer startas det inga nya lantbruk i en handvändning. Det är de livsmedelsproducenter som finns nu som har en rimlig chans att skala upp och leverera mer till en större del av befolkningen. Norrland har tillgång till mark och vatten, därigenom möjligheter att öka.


Tänk långsiktigt, välj rätt i hyllan. Vi har möjlighet att öka vår produktion i Västernorrland och det skulle gynna landets beredskap minst lika mycket som era konservburkar gör nu.

 

Gunilla Kjellsson, ordförande LRF Västernorrland
Malin Larsson (S), riksdagsledamot Västernorrland, ledamot i Miljö- och jordbruksutskottet
Jörgen Berglund (M), riksdagsledamot Västernorrland, ledamot i Försvarsutskottet