Efterlängtat gårdsbesök för vinnarna i Bonden i skolans årliga tävling

Pontus Widell, 2024
Årskurs 5 och 6 på Valstad Skola på gårdsbesök. Foto: Pontus Widell.

Torsdagen 18 april var det dags eleverna i årskurs 5 och 6 på Valstad Skola att ta del av den vinsten de kammat hem efter att ha deltagit i Bonden i skolans årliga tävling 2023 – Ett efterlängtat gårdsbesök på mjölkgården Anderstorp i Fröjered utanför Tidaholm.

Som en del av LRFs läromedels-satsning Bonden i skolan, anordnas varje år en tävling där barn på skolor runtom i landet får chansen att tävla om ett gårdsbesök. I år var uppdraget att skicka in uppfinningar som skulle kunna finnas på en bondgård år 2050. Med uppfinningar som Baconmaskinen ”Allt-i-ett 9000” och ”Vattengödslaren” kammade klass 5 och 6 på Valstad skola i Tidaholm två av vinsterna.  

Bullar, traktorer och kalvar 

Under torsdagen 18 april var det äntligen dags för eleverna att skörda frukten av sitt hårda arbete och ta del av vinsten – ett efterlängtat gårdsbesök på mjölkgården Anderstorp i Fröjered utanför Tidaholm. Under dagen visades de frågvisa eleverna runt på olika delar av gården för att titta på bland annat traktorer, kalvar och mjölkrobotar samt avnjuta nybakta bullar med mjölk.  

- Det har varit väldigt kul att vara här. Det bästa med dagen har varit att mysa med alla kossor och se på alla moment man måste göra för att ta hand om dem. Jag har lärt mig mer om hur man tar hand om en kossa och allt jobb som krävs för att den ska må så bra som möjligt, säger Gry Sjögren, en av eleverna på Valstad skola. 

Pontus Widell, 2024
En uppskattad dag, där eleverna fick ta del av olika sysslor på en gård. Foto: Pontus Widell.

Ett mycket uppskattat koncept 

Även barnens klassföreståndare uttryckte sin uppskattning för dagen och Bonden i skolan-konceptet i allmänhet.  

- Barnen har fått se och testa mycket vilket varit väldigt uppskattat. Så trots ganska tråkigt väder har det varit ett väldigt lyckat besök. Eleverna har över lag tyckt det varit väldigt kul att delta i tävlingen och ta del av utbildningsmaterialet. I tillägg är såklart också väldigt tacksamt för oss lärare med bra material och färdiga lektioner så jag skulle absolut rekommendera andra skolor att använda materialet säger, Maria Atterling Granlund klassföreståndare på Valstad skola.


Pontus Widell
regional kommunikatör LRF Väst
pontus.widell@lrf.se  
010-184 26 28