Elektrikern som blev bonde

Emil Säflund
Jag tar en sak i taget och lär mig på vägen, säger Emil. Foto: Clara Hyltbäck.

Emil Säflund är elektrikern som bestämde sig för att bli bonde, vi träffade honom hemma på hans gård utanför Kil som han äger tillsammans med sin farbror och bror.

Emil satsar på grönsaksodling och han drog i gång sin verksamhet i mindre skala för några år sedan. Hela gården är på ca 40 hektar odlingsbar mark men jorden är i dagsläget utarrenderad. Till gården finns det också skog. 

- Jag är utbildad elektriker och har arbetat som det under många år, men jag har alltid varit intresserad av att odla. Nu har jag sagt upp mig och jobbar här hemma, men också som F-skattare hos andra bönder, säger Emil. 

Testar sig fram

Emil hämtar mycket av sin kunskap på internet och av kollegor i branschen och runt omkring honom. På gården är det ekologisk produktion som gäller och för Emil känns det bra i magen, Emil är inte certifierad ännu då han precis kommit i gång med sin odling och han vill testa sig fram.

- Jag har odlat en del till nära och kära men nu vill jag utöka produktionen så jag kan sälja till konsument därför kommer jag att utöka med några bäddar till, det kommer också göra så att växtföljden blir bättre, säger Emil. 

Han har lärt sig mycket under de här första åren, bland annat hur olika hjälpmedel är konstruerade. I år kommer Emil att investera i droppbevattningssystem men för att kunna göra det behöver han förkorta raderna från 40 meter till 30 meter. Emil lägger också mycket tankemöda på att få odlingen att bli så lättskött och rationell som möjligt och han har också funderat mycket kring växtföljdsbitarna när det kommer till grönsaksodlingen. 

- Jag fyller på kunskapsbanken, testar och sen skruvar jag på det hela, säger Emil. 

Lär mig på vägen

Emil tittar nu på hur han kan nå konsumenten på ett bra sätt, då gården ligger en bit från närmsta större väg, men han har ett gott samarbete med andra lantbrukare så han hoppas att de tillsammans kan göra något bra. 

- Att bli bonde är något som jag verkligen tycker är roligt och trivs med, och att få prata med kollegor i branschen är också värdefullt. Vår gård har ju en del outnyttjad potential, bland annat har vi ett gammalt sågverk som jag funderar på om vi kan göra något med. Det finns ju också en del uthus där det går att göra i ordning för lagring av grönsaker, men jag tar en sak i taget och lär mig på vägen, avslutar Emil.


Clara Hyltbäck
regional kommunikatör LRF Väst
clara.hyltback@lrf.se 
076-836 81 00