Engagera dig i ditt viltvårdsområde uppmanar LRF Dalarna
2025-05-06

Vi ställde några frågor om viltvårdsområden (VVO) till Peter Andersson, ordförande i LRF Dalarna.
Viltvårdsområden är ju vanligt förekommande i Dalarna, men vad är ett VVO?
– Ett viltvårdsområde är en sammanslutning av markägare/jakträttshavare som tillsammans via stadgar och stämmobeslut bestämmer hur viltförvaltningen i området ska samordnas. I grunden finns en lagstiftning.
Det låter ju bra med att det är en markägarförening, vad är problematiken?
– Ja, i grunden är det en markägarförening och en medlem inom ett VVO får ofta rätt att jaga på betydligt större markområde än den egna marken vilket kan ge bra grund för förvaltningen av viltet och en meningsfull jakt.
– Dock finns det bestämmelser i lagstiftningen som försvårar möjligheten att uppnå bra viltförvaltning genom att din egen rådighet över din fastighet begränsas och det kan också vara svårt att begränsa viltskador.
Kan du ge några exempel på utmaningarna?
– I lagstiftningen finns det till exempel tvingande regler som gör att markägare kan tvångsanslutas och också hindras att lämna VVO:et. Det anser inte vi hör hemma i en modern viltförvaltning.
– Vidare är lagstiftningen otidsenlig så till vida att den inte hängt med i utvecklingen av viltstammarna där vi i många fall har tätare viltstammar och att även nya viltarter som till exempel vildsvin eller hjort etablerar sig som medför utmaningar.
– Du kan också behöva föreningens godkännande för att ta in jägare utifrån på din fastighet vilket kan försvåra din möjlighet att begränsa skador av vilt.
Det kan ju dröja innan en översyn kommer till och än längre tid innan vi ser ett resultat genom en förändrad lagstiftning. Vad kan man göra fram till dess? Vilka möjligheter att påverka i ett VVO har man?
– Delta och engagera dig i föreningen, särskilt genom att medverka på föreningens årsstämma.
– På årsstämman tas viktiga beslut. I vissa frågor får bara fastighetsägare rösta och då har varje fastighetsägare en röst. Exempel på sådana frågor är frågor som rör jakt och upplåtelse av jakträtt, vilket är viktiga frågor för att kunna ge bättre möjlighet för att begränsa viltskador.
Vad hoppas du att riksförbundsstämman tar för beslut i motionen?
– Givetvis hoppas jag att stämman delar vår bild av det är nödvändigt med en översyn av lagstiftningen om viltvårdsområden. Dagens samverkan rörande viltförvaltning ska bygga på frivillighet och lagstiftningen om viltvårdsområden behöver moderniseras och anpassas till dagens förhållanden vad gäller viltpopulationer, viltskador och förutsättningar för jord- och skogsbruk.
Magnus Nystedt
regional kommunikatör
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49