EU och Ukraina enas om nytt handelsavtal

EU-kommissionen och Ukraina har kommit överens om att uppdatera det nuvarande handelsavtalet, DCFTA (Deep and Comprehensive Free Trade Agreement), som slöts 2014. Det nya avtalet ska fortsatta att utveckla handeln mellan parterna.

Alla detaljer är ännu inte kända, men avtalet omfattar handel på bred front, även för EU känsliga jordbruksprodukter. Enligt det som hittills presenterats ska Ukraina senast 2028 anpassa sig till EU:s produktionsstandarder, vilket bland annat inkluderar krav på djurskydd, bekämpningsmedel och veterinärmedicinska läkemedel.

EU:s handelskommissionär Maroš Šefčovič säger att avtalet är det bästa möjliga resultatet med tanke på dagens svåra geopolitiska läge. Enligt honom visar EU sitt stöd för Ukraina, samtidigt som man tagit hänsyn till den oro som finns bland europeiska jordbruks- och livsmedelsproducenter.

Avtalet består av tre huvudelement:

Lika villkor

Ukraina får stegvis tillträde till EU-marknaden, i takt med att landet anpassar sig till EU:s produktionsstandarder. Det gäller bland annat djurskydd och användning av bekämpningsmedel och veterinärmedicinska läkemedel. Ukraina ska årligen rapportera om sina framsteg. Modellen är i linje med Ukrainas pågående EU-närmande och införandet av EU-lagstiftning.

Skyddsklausul

Båda parter har rätt att aktivera en mekanism om handeln plötsligt får negativa konsekvenser. För EU:s del kan en sådan bedömning även göras på medlemsstatsnivå.

Förbättrade handelsflöden

Avvägningar har gjorts för att både stödja Ukrainas export och skydda EU:s känsliga sektorer. För varor som socker, fjäderfä, ägg, vete, majs och honung blir förändringarna blygsamma jämfört med tidigare. För mindre känsliga produkter har man enats om en fullständig liberalisering. Redan i tidigare avtal var majoriteten av tullarna inom jordbruks- och livsmedelssektorn borttagna, med tullfria kvoter kvar endast för känsliga produkter.

Branschorganisationen Copa-Cogeca vill avvakta med kommentarer tills mer information finns. Hittills är man, enligt Financial Times,  positiv till att det finns en skyddsklausul och att Ukraina förväntas uppfylla EU:s produktionskrav. Organisationen inväntar dock klara besked om hur känsliga produkter hanteras och om vissa varor, till exempel etanol, kommer att omfattas av skyddsmekanismerna.

Källa: EU and Ukraine reach agreement in principle on a modernised trade relationship.

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.