Förändringens vindar blåser i Bryssel

Ulrika Bertilsson, 2023
Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland. Foto: Ulrika Bertilsson.

KRÖNIKA: LRF Västra Götaland satte som mål för året att vi skulle få fler av våra medlemmar att rösta i EU valet. För att lyckas med det har vi pratat EU val vid medlemsmöten, skrivit om det i krönikor, pratat EU val i radion, skrivit om det på sociala medier och vi ordnade en valdebatt i Lidköping där alla riksdagspartier var representerade utom Vänsterpartiet.

Söndagens val visar på att flera nya ledamöter kommer ta plats i Europaparlamentet. Den konservativa partigruppen EPP och extremhögern gick starkt framåt i flera länder samtidigt som de gröna och Renew den liberala partigruppen tappade väljare.

Resultatet i Sverige visar tvärtom att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna fått många av väljarnas röster. Inte så konstigt eftersom klimatfrågan varit den fråga som engagerat svenskarna mest till skillnad från i många andra länder där migration, säkerhetsfrågor och stöd till Ukraina varit de viktigaste frågorna.

Framöver är det många viktiga frågor som skall avgöras, bland annat ny CAP och klimatmål till 2040. Det skall bli spännande att se vilka EPP väljer att samarbeta med för att bilda majoritet. Det kommer inte bli lätt, det har vi sett under föregående mandatperiod när politiken fått backa i många frågor.

LRF Västra Götaland satte som mål för året att vi skulle få fler av våra medlemmar att rösta i EU valet. För att lyckas med det har vi pratat EU val vid medlemsmöten, skrivit om det i krönikor, pratat EU val i radion, skrivit om det på sociala medier och vi ordnade en valdebatt i Lidköping där alla riksdagspartier var representerade utom Vänsterpartiet.

Nu vet vi att bara hälften av svenskarna valde att använda sin demokratiska rättighet att gå och rösta och det är svårt att veta om vi lyckades engagera fler. Men jag väljer att tro att vi lyckades då jord- och skogsägare dagligen påverkas av de beslut som fattas i Bryssel.

Att våra frågor är viktiga i EU tyckte jag märktes tydligt inför valet. Vid valdebatten i Lidköping deltog de flesta partierna med sina toppnamn och de visade på ett brinnande engagemang för våra frågor. Flera av parlamentarikerna valde dessutom att besöka gårdar i området av Lidköping och samtliga satte av tid att komma till vår monter och svara på frågor från intresserade medlemmar.

Jag hoppas att vinden kommer blåsa så att vi får en jordbrukspolitik med mindre detaljregler och att de beslut som fattas har genomgått ordentliga konsekvensanalyser så att vi slipper regler som krockar med varandra och gör företagandet besvärligt.

Slutligen vill jag passa på att önska en fin sommar med tid för lite ledighet och att ni passar på att njuta av allt det goda som vi producerar här i Sverige och som smakar så bra i säsong.


Sofia Karlsson

ordförande LRF Västra Götaland