Försäljning av solrosor drog in nästan 170 000 kr – skickas till lantbruksuniversitet i Ukraina

försäljning av solrosor för stöd till Ukraina
"Solrosgeneralerna" Carl-Albert Rydemark och Nils Söderberg.

För andra året i rad har LRF Södertälje ortsförbund samlat in pengar genom att sälja solrosor och skänkt pengarna till ett lantbruksuniversitet i Ukraina. I år blev summan 168 382 kr.

Ordförande i Södertälje ortsförbund, Carl-Albert Rydemark, berättar att idén om att samla in pengar via solrosor kom förra året. De hade fått pengar från Länsstyrelsen för blommande fältkanter, så de köpte till solrosfrön, skapade en QR-kod som man kunde använda för att betala med, och bjöd in alla som ville att så och sälja solrosor.

Totalt samlade man 2022 in 130 000 kr, och slog det i år med god marginal.

Pengarna skickas till ett lantbruksuniversitet i Ukraina och används för att möjliggöra för fler unga att få en utbildning. På Facebook finns en video där universitetet i Ukraina berättar tackar för förra årets donation.

Huvuddelen av pengarna kommer från försäljning av solrosor. Men även en tacksägelsegudstjänst anordnad av LRF-avdelningen Järna-Hölö-Mörkö-Vårdinge drog in 6 560 kr.

Carl-Albert Rydemark vill rikta ett tack till alla som bidragit till att samla in pengarna.

– Jag vill rikta ett stort tack till hela Mälardalen från ortsförbundet. Så här mycket pengar hade vi inte kunnat få in bara på våra medlemmar och de som bor nära, utan man har köpt egna frön och sålt solrosor runt hela Mälardalen.

– Vi måste också tacka Väderstad för deras stöd i det här, utan dem hade det nog inte varit möjligt.