God skörd väntas – men lönsamheten hotad
2025-07-07

Svenska spannmålsbönder går en osäker sommar till mötes. Det ser ut att bli en bra skörd 2025, men låga världsmarknadspriser och geopolitisk oro pressar lönsamheten. Det visar den senaste växtodlingsrapporten.
Våren inleddes med oro för torka på flera håll men efter längre tid av nederbörd i maj ser grödorna ut att ha återhämtat sig. Skörd 2025 ser ut att kunna bli bra, delvis på grund av en stor andel höstsådda grödor i år. Det geopolitiska läget har fortsatt att präglas av instabilitet med förhandling av tullar, ihållande konflikter och osäkra handelsrelationer.
Marknaden är fortsatt avvaktande och ett allmänt dämpat läge verkar råda. Samtidigt förväntar man sig också bra skördar på flera håll i världen vilket gör att priserna på spannmål pressas nedåt.
– Spannmålspriserna är för låga i förhållande till kostnaderna för att producera spannmål. Det här är en stor utmaning för både vår lönsamhet och svensk livsmedelsproduktion, säger Fredrik Andersson, ledamot i LRF:s förbundsstyrelse.
Kostnaderna på insatsvaror är på liknande nivåer som prognosen som gjordes i april. Dieselpriset såg dock en markant nedgång i början på maj och har hållt sig på låga nivåer. Beslut från EU om tullar på rysk gödning har gjort att priset på gödning också ökat, något som kommer påverka kalkylerna för skörd 2026.
LRF följer utvecklingen på gödselmarknaden och råvarumarknaden på nära håll. Prissättningen på gödsel i EU tynger våra företagare och är bekymmersamt i dagsläget. LRF anser att konkurrensvårdande myndigheter såväl på EU-nivå som i Sverige behöver granska hur gödselmarknaden fungerar.
Sett till täckningsbidragen innan extremåren 2022–2024 är rapsen och maltkornet på
högre nivåer nu och lönsamheten för dessa är därmed fortsatt relativt hög. För resterande grödor gör de låga avsalupriserna att de ligger på lägre nivåer än 2017–2019.
Det är fortsatt flera veckor kvar tills skördetider och mycket kan komma att förändras fortsatt.
Sammanfattning
- Nedgång i priserna sedan april på grund av stort utbud på spannmål globalt
- Förhoppning om relativt goda skördar för 2025
- Fortsatt instabilt marknadsläge
- Dieselpriset gick ned till rekordlåga nivåer under maj månad
-
Gödselpriserna, som sjönk under 2024, är nu på väg upp igen. Bakom utvecklingen ligger importtullar som gör gödsel dyrare inom EU, samt oro i omvärlden och marknadsstrukturen inom gödningsindustrin.
Om rapporten
Rapport växtodling har tagits fram tillsammans med Hushållningssällskapet och är tänkt att ge en bild av hur det går för den svenska växtodlingsbranschen. Rapporten visar faktiska ekonomiska nyckeltal, kopplat till svensk växtodling, där vi följer utvecklingen 4 gånger per år. Syftet med rapporten är att ge en klar bild av den ekonomiska utvecklingen inom växtodlingsbranschen.
Växtodlingsrapport juli 2025
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.