Grisföretagaren som gjort störst avtryck i de gröna näringarna

Land Lantbruk har utsett Johan Eriksson, Västerås, till den person som gjort störst avtryck i de gröna näringarna 2023.

Vad gäller afrikansk svinpest är det positiva nyheter vi har nåtts av bara de senaste dagarna: ingen aktiv smittspridning i Fagerstatrakten, berättade Statens Veterinärmedicinska Anstalt.

Läget i september, när nyheten om smittan bröt ut, var förstås något helt annat, och ingen vet det bättre än Johan Eriksson.

Johan Eriksson driver bl.a. Mycklinge grisgård strax utanför Västerås med ett antal delägare. Han valdes tidigare i år till ordförande i Sveriges grisföretagare och hamnade sjätte september verkligen i hetluften.

Han har nu utsetts till förstaplatsen på Land Lantbruks lista över de som i de gröna näringarna har gjort störst avtryck under 2023. 

En placering som vi verkligen håller med om.

Juryns motiving: Hamnade som nyvald ordförande i blickfånget när afrikansk svinpest bröt ut hos vildsvin bara några mil från den egna gården. Samtidigt skulle han leda medlemskåren för att stoppa den fruktade smittan från att få fäste i Sverige.

När nyheten om svinpesten kom upptog kontakter med media stor del av Johans tid. Han berättar för Land Lantbruk:
– Vid ett tillfälle ringde två personer från Dagens Nyheter samtidigt. Jag kopplade ihop dem och det visade sig att de satt bara några skrivbord bort från varandra på redaktionen.

Vid ett möte med landsbygsminister Peter Kullgren på Mycklingen ringde Johans telefon hela tiden, minns Tomas Olsson, ordförande för LRF Mälardalen, som också var med på mötet. Johan hann inte avsluta ett samtal innan nästa tutade i luren, berättar Tomas.

Samtidigt som han hanterade media och samtal från oroade kollegor i branschen hade Johan Eriksson också en gård att sköta, en gård som inte ligger så långt från det då avspärrade området.

I intervjun med Land Lantbruk ger Johan Eriksson en eloge till de myndigheter som var med och hanterade svinpesten, samt till de jägare som hjälpte till med att söka av området i Fagersta efter vildsvin. 

Även om året 2023 har varit tufft för Johan Eriksson som för så många andra, har han ändå en positiv syn på framtiden.

– Mitt i mörkret diskuteras det bland svenska grisföretagare med stor framtidstro och det är den lösningsorienterade andan som gör det så roligt att representera den här näringen, säger Johan Eriksson.

Läs gärna hela artikeln om Johan i veckans Land Lantbruk.

Vi säger ett stort grattis till Johan Eriksson!