Hallå där Magnus Gustafsson, ordförande i Örkelljunga kommungrupp!

Magnus Gustafsson

Vi ringde kommungruppsordföranden i Örkelljunga för att höra vad som är på gång.

Vad är aktuellt hos er?

- Vi samarbetar just nu med kommunen med att få bort invasiva arter. Parksliden är ett problem men även en blomma som heter skunkalla. Blomman är vacker att titta på men luktar illa om man tar i den. Vi samarbetar tillsammans med kommunens naturvårdsgrupp för att hjälpa till med vår våra tankar och idéer för att få bort de invasiva arterna. Det pågår just nu flera olika försök för att bli av med dem båda, men det senaste nu är att försöka låta parksliden vara eftersom man kommit på att ju mer man försöker bli av med den desto mer förökar den sig. Vi har även haft en en vallträff med runt 100 besökare hos Andreas Jansson i Höjaholm vilket var väldigt givande för våra medlemmar men även några politiker.

Du har även varit med på en framtidsmässa för ett tag sedan, vad är det?

Framtidsmässan var den 15 mars där sjunde- och åttondeklassare fick träffa 20 olika företag som pratade om yrken inom olika branscher. Det var väldigt uppskattat eftersom vi är en del av näringslivet och behöver visa upp vad man kan arbeta med inom jord- och skogsbruket. De ska just nu välja gymnasium och då är det viktigt att de får en bra bild av vår bransch. Vi visade även de olika sädesslagen och vi fick reda på att många av lärarna där använder LRFs material Bonden i skolan, det var kul att höra! 

Hur fungerar kommungruppen, är ni många engagerade?

- Vi är lika många i kommungruppen som i lokalavdelningsstyrelsen, alltså sju. Det funkar bra eftersom vi har många olika erfarenheter och därmed också olika arbetsuppgifter. En del är heltidslantbrukare, en sitter med i näringslivsrådet och en annan är politiker, så vi har fötter in i olika delar.

Hur är dialogen med kommunen?

- Vi har väldigt bra kontakt med kommunledningen eftersom vi är en liten kommun och har haft möjligheten att bygga ett kontaktnät under lång tid. Det kommer byggas en biogasanläggning i Skånes Fagerhult som ska stå färdig hösten 2024 som vi har spelat in våra synpunkter på. Vi har inte så många lantbrukare här så det är fler utanför kommunen som kommer få köra in materialet hit, men det är vi ju bara glada för.