Hans Ramel träffade President Macron i Lund

Regionordförande Hans Ramel blev inbjuden av franska ambassaden till president Emmanuel Macrons besök i Lund, och fick där en kort pratstund med honom. Läs Hans berättelse om mötet med presidenten.

Kul att du fick möjligheten att träffa Frankrikes president när han besökte Lund! Hur var upplevelsen under ert möte?

- Mottagningen kallades Réception de départ och var det franska presidentparets avskedsmottagning efter statsbesöket i Sverige. Jag uppfattade att deltagarna var svenska och franska gäster som representerade olika delar av samhället. Att ta sig in till mottagningen på AF-borgen visade sig vara en liten utmaning, med Lundagård starkt avspärrad och bevakad av tungt beväpnad polis. Det var dessutom ganska mörkt och en demonstration pågick. Men tillsammans med andra småstressade personer i kostymer och finskor nådde jag så småningom rätt ingång och blev insläppt. Vi fick vänta och mingla en stund, men så småningom anlände presidentparet och kungaparet, något försenade. President Macron höll ett kort tal där han uttryckte sin glädje över att vara i Sverige och specifikt i Skåne. Han nämnde Nils Holgersson och hyllade olika delar av Skånes näringsliv och forskning. Han tackade också alla som varit inblandade i att organisera besöket. En studentkör framförde nationalsångerna, och en skicklig violinist framförde några stycken. Efter detta minglade presidenten en stund bland gästerna, och efter lite väntan och trängsel lyckades jag fånga hans uppmärksamhet.

Vad var det ni diskuterade under ert samtal?

- Även om vårt samtal var kort, kunde jag tydligt se att presidentens ögon lyste upp när jag berättade att jag representerade "Federation of Swedish farmers". Han betonade böndernas vikt och talade om utmaningarna de står inför och vikten av att vi löser dem tillsammans. Han noterade att svenskt jordbruk har en mer effektiv struktur och utmanade Frankrike att uppnå samma nivå av effektivitet. Jag nämnde vårt samarbete med våra franska kollegor och inom EU genom Copa-Cogeca. Slutligen gratulerade jag honom till segern i handbolls-EM, och han berättade entusiastiskt att han nyligen hade träffat och gratulerat det franska laget innan han reste till Sverige. Efter detta passade jag även på att hälsa på kungen, som bekant en varm anhängare av svenskt jordbruk, innan jag njöt av ett glas god champagne (vad annars på en fransk mottagning?) och minglade vidare, avslutar Hans Ramel.