Har du koll på ditt elavtal?

Elledning
Företag i norra Sverige inkluderas inte av elstöd.

Nu pågår utbetalningarna av elstöd till privatpersoner i hela Sverige. Den 9 juni ska de flesta privatpersonerna ha pengarna på kontot. Men företag i norra Sverige inkluderas inte av elprisstödet, vilket kan vara problematiskt för de med gröna näringar.

Snart går det andra elstödet ut till Sveriges privatpersoner och företag. Detta blir det andra paketet med elprisstöd och till skillnad från det första stödet inkluderas nu även de som bor i elprisområde 1 och 2. För svenska företag ges ersättning till de som har sin verksamhet i elprisområde 3 och 4, men företagen i 1 och 2 kommer inte få något stöd. Du hittar ditt elområde här.

Silo i solnedgång
Till skillnad från företag i södra Sverige får företag i elområde 1 och 2 inget elstöd.

Stödet betalas ut till privatpersoner

Stödet som går till privatpersoner i hela Sverige gäller elförbrukningen under perioden 1 november–31 december 2022, och de flesta ska få sina pengar senast den 9 juni. De som anmält ett konto hos Försäkringskassan innan 10 maj kommer få pengarna fortare, medan de andra kommer få en utbetalningsavi. I elområde 1 och 2 får du 90 öre per förbrukad och debiterad kWh under november och december 2022.

Gröna näringsidkare ska dubbelkolla

Till skillnad från företag i södra Sverige får företag i elområde 1 och 2 inget elstöd. För dig som är lantbrukare eller skogsägare kan detta vara värt att titta extra noga på, eftersom många elleverantörer automatiskt valt att registrera exempelvis skogsägare på ett Företagskonto när de tecknat elavtal hos dem, utan att fråga. Detta spelar i regel inte så stor roll, förutom i det här fallet. För en skogsägare används nämligen inte särskilt mycket ström i skogsbrukandets regi, utan man använder strömmen för sitt privata hushåll. Därmed utgår heller inget elstöd.

Så här kommer du runt problemet

Om det är så att du har ett Företagskonto hos din elleverantör men att 50% (eller mer) av din förbrukning är privat och att den även har redovisats som privat i bokföringen så kan du söka kontakt med din leverantör. Du kan då be dem att ändra ditt konto till att bli ett privat sådant, och be dem att retroaktivt korrigera detta så att det gäller från och med 1 november 2022. Försäkringskassan får då automatisk information från elleverantören om att abonnemanget ändras så att det är ett privatabonnemang och kan därmed handlägga eventuell ersättning via elstödet.

Källor: Försäkringskassan, Skatteverket, TT