Hästföretagarens avelsarbete har visat sig vara rätt!

Kristina Magnusson
Kristina Magnusson, Pilagården. Foto: Petra Wirtberg.

Kristina Magnusson satsning på avelsarbete har visat sig vara rätt. Hon startade med avel år 2000 på hobbynivå och 2006 registrerades hennes företag för hästverksamhet och har sedan dess kontinuerligt utvecklats till vad det är idag.

På föräldragården Pilagården driver hästföretagare Kristina Magnusson Drevstorp avel, uppfödning, försäljning och seminstation sedan många år. Det har alltid funnit ett stort intresse för hästar. Praktik hos Jan Brink, Tullstop har varit en förebild för hästhantering och skötsel.

Men allt började med Kristinas första tävlingshäst som visade sig också vara ett bra avelssto. Hennes dotter vid namn Strathisla f. 2004 blev i år Elitsto. Och hennes fyra-åriga dotter fick ett hingstföl som blev bästa gångartsföl i Skaraborg. Ytterligare tre-åringar visades och alla tre tilldelades diplom, varav ”Frisbee” fick både fina hopp (49) och dressyrpoäng (48,5).

Det blev inte mindre än 7 förtjänsttecken som Kristina fick ta emot på Swedish Warmblood Association (SWB) Ädla Hästens årsmöte som hölls på Apelås gård, Husaby under helgen.

Avelsarbetet började år 2000 då föddes de första fölen. Till en början var det på hobbynivå men år 2006 registrerades ett företag för hästverksamhet. År 2012 var det världens dipp i betäckningssiffrorna i hela landet. Då betäckte Kristina 6 ston. Eftersom det blev brist på hästar några år senare var det stor efterfrågan på unghästar och det gick lätt att sälja.

2013 tog Kristina över Lars Magnus Olssons seminstation. Och i år firar man 10 årsjubileum. Det semineras ca 80 ston varje år på gården.

I vår beräknas 20 ston föla på gården och det är 11 tre-åringar som skall ridas in. Detta arbete tar Kristina hjälp med nu för tiden, men hon är högst delaktig i unghästarnas utbildning även om hon inte rider in några hästar själv, det få de ”unga” gardet göra.

På gården finns hästar på stall och i lösdriftssystem. Alltid fri tillgång på grovfoder och en bädd av halm.

Totalt på gården finns nu 65 hästar (ca 45 inackorderade unghästar på lösdrift). Det har skett ett generationsskifte på gården. Sedan två år är Kristina och hennes man Klas ägare till Pilagården.  Och även en intilliggande gård har köpts till där lösdriften ligger.

På ledig tid engagerar Kristina sig i LRF. Just nu är hon vice ordförande i Torsö-Hassle lokalavdelning, som tillhör Mariestads kommungrupp.

- LRFs näringspolitiska arbete är viktigt för att bevaka goda förutsättningar för företagsamhet på landet. Att hästnäringen borde vara en naturlig del i jordbrukspolitiken är en fråga att driva, säger Kristina Magnusson.

Vid pennan Petra Wirtberg