Helhetstänk saknas ofta i debatten om klimat och idisslare

Tomas Olsson Mälardalen

Lammproducenten Tomas Olsson på Norrby gård saknar ofta ett helhetstänk i debatten om klimat och idisslare, säger han i en artikel i veckans Land Lantbruk.

På Norrby gård utanför Kungsör bedriver Tomas Olsson och hans familj lammproduktion med cirka 1 000 tackor. Han är också ordförande i LRF Mälardalen.

– Vi befinner oss i en tid när vi måste trygga livsmedelsförsörjningen. Djur på naturbeten har varit grunden för vår proteinförsörjning i tusentals år. Det är fortfarande lika viktigt som att de skapar biologisk mångfald. Naturbeten är toppen på våren och försommaren, men det är inte smart att låta djur som ska växa bra eller mjölka gå där hela sommaren, så att lammen måste stallas in och slaktas först våren efter. Med rätt kunskap och management kan du slakta dem på hösten och ändå bidra till biologisk mångfald, säger Tomas Olsson till Land Lantbruk.

Tomas får frågan om vem som är ansvarig för att den svenska nöt- och lammproduktionen utvecklas i rätt riktning. Han svarar:

– EU har ett stort ansvar. Eftersom pengarna kommer därifrån styr EUs politik mycket av hur jordbruket förändras. Ju mer jag lär mig om stuprörspolitiken inom EU, desto mer frustrerad blir jag. Man måste titta på vad som är viktigt ur ett helhetsperspektiv, säger Tomas Olsson.