Hur tryggar vi framtidens mat- och energiförsörjning i Sverige? Riksdagspolitiker besökte Habo

Viktiga frågor för ett konkurrenskraftigt och lönsamt lantbruk, biogasens möjligheter och skogens många nyttor var lite av det som stod på agendan när riksdagspolitiker och riksdagskandidater togs med på en studiebesöksresa till lantbrukare och skogsägare i Habo i norra delarna av Jönköpings län.

Dagen arrangerades av LRF Jönköpings län och Södra med syfte att belysa och öka kunskapen om viktiga frågor för de gröna näringarna, och för hela samhället; maten, jobben, skogen och klimatet.

Biogasen har många nyttor

I Habo visade nötköttsproducent Dan Waldemarson upp sin biogasanläggning:
- Många lantbrukare är intresserade av att satsa på biogas nu då den genererar många nyttor; livsmedel, öppna marker och energi, bränsle och bättre gödsel på köpet.

Hans tydliga medskick till politikerna var att gödelsgasstödet var viktigt att bevaka för att säkerställa att medel finns till de som satsar. Även biopremie och Klimatklivet togs upp som goda exempel på satsningar som ger effekt.

Det senaste året har kostnadsläget på insatsvaror inom lantbruket eskalerat till nya höjder, vilket påverkar lönsamheten för företagarna i branschen, och i förlängningen också Sveriges förmåga att få fram mat till sin befolkning. Dan gav några exempel på hur stora prisökningarna har varit på ett år i hans företag: HVO:n har ökat 80%, spannmålen 100%, kraftfodret 50% och handelsgödsel (om det går att få tag på) hela 500%.

- Vem ska betala? frågar han politikerna. Jag tror på det jag håller på med, just nu är det min energiproduktion samt att jag har egen spannmål som räddar mig. Men här behöver vi göra något i samhället om vi ska hålla svensk livsmedelsproduktion i gång, och till och med stärka, vilket ju livsmedelsstrategierna uttalar.

Skogsbruket behöver långsiktighet

Skogsägaren Ingemar Pettersson i Gullskog berättade om sitt skogsägande. Politikerna fick bland annat titta på en föryngringsyta, högstubbar, 10-årig tallskog och så kallade evighetsträd. Här sköter Ingemar sina 20 hektar med produktiv skogsmark.

- Min pappa var med som barn och satte den här skogen, och nu 80-90 år senare är det dags för mig att avverka och plantera ny. Skog är verkligen ett långsiktigt arbete och skogspolitiken behöver förstå det. Det jag gör nu är för kommande generationer, säger Ingemar Pettersson.

På kvällen arrangerades politikerdebatt där LRF och Södra-medlemmar anslöt till Gustaf Adolfs bygdegård för att ställa sina viktiga frågor till politikerna inför valet i höst. Karin Nalbin, ordförande för LRF Jönköpings län välkomnade tillsammans med David Ekbäck från Södra. Debatten modererades av Frida Boklund från Förtagarna och medverkande politiker var Niklas Sigvardsson (S), Mats Green, (M), Mikael Bäckström, (Kd), Anders Karlsson, (C), och Staffan Eklöf, (SD).