Intresset för naturbruk har ökat bland unga i norr

Elev i ladugården på Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn. Foto: Grans Naturbruksgymnasium
Elev i ladugården på Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn. Foto: Grans Naturbruksgymnasium

Intresset för att plugga lantbruk och skogsbruk på gymnasier har ökat generellt i norr. Det visar vårens antagningsstatistik efter den första preliminära antagningsperioden.

Skoglig inriktning populärt i Jämtland

Enligt årets antagningsstatistik har fler unga blivande gymnasieelever i Jämtland valt Torsta Naturbruksgymnasium som förstahandsval. Vilket resulterat i en ökning med 39,6% i jämförelse med i fjol. Det var 23 st som sökte inriktning mot lantbruk (17 st i fjol) och hela 36 st sökte inriktning mot skog (21 st i fjol). 

Stort intresse för lantbruk och hästhållning i Västerbotten

Även i Västerbotten har man under senaste åren sett en stadig ökning och främst på lantbruksinriktningen. På Forlsundagymnasiet i Umeå är det 18 st som sökt inriktning mot lantbruk (13 st i fjol). Det är en ökning på 38,5% i jämförelse med i fjol. 22 st har sökt till Hästhållning (14 st i fjol) och 22 st har sökt till inriktning Djurvård (25 st i fjol). 


–  Det här är såklart väldigt roligt. Siffrorna för 2024 baseras på den första valomgången medan siffrorna för övriga år baseras på den andra valomgången och därför kan siffrorna för 2024 komma att ändras. Men oavsett så ser vi en stigande trend bland unga att välja lantbruk, säger Caroline Vestin, studie- och yrkesvägledare på Forslundagymnasiet.


På Burträsk naturbruksgymnasium i Skellefteå ser man ett marginellt ökat söktryck. Men där är det söksiffran för skogsmaskinförarutbildningen ökat. Det var i år 18 st som sökt (i fjol 15 st). Vilket gör att man nu är tillbaka på samma nivå som innan förra läsårets nedgång. 

Kvinna i ridhus. Foto: Jenny Rehnman.
Kvinna i ridhus. Foto: Jenny Rehnman.

Intresset för skogsbruk ökar för varje år som går i Norrbotten

I Norrbotten på Kalix Naturbruksgymnasium ser man sett en ökning på Naturbruksprogrammet med inriktning mot skogsbruk från år till år. Under våren är 36 stycken preliminärt antagna till höstens start och det är fler sökande från andra kommuner än tidigare. Förra året togs 32 elever emot.

På Grans Naturbruksgymnasium i Öjebyn har man däremot sett en liten minskning i antagningsstatistiken i jämförelse med föregående år och det finns fortfarande ett antal platser kvar på inriktningarna Lantbruk, Häst och Djurvård.
–  Siffrorna ändras dock hela tiden. Men det är en liten minskning om man jämför med förra året, berättar Elisabeth Danielsson, Studie- och yrkesvägledare på Grans Naturbruksgymnasium.

Färre sökande i Västernorrland

I Västernorrland på Nordviks utbildningar i Noraström är än så länge 20 elever antagna på totalt 32 platser. På Nordvik finns inriktningarna Trädgård, Djurvård, Hästhållning och Lantbruk som alla fortfarande har platser kvar att fylla.

Skogsbruk. Foto: Anders Esselin/SLU.
Skogsbruk. Foto: Anders Esselin/SLU.