Jorden och skogen i stan gjorde succé

Flicka i traktor
Elever i klass 5 från Kasamark provsitter i jordbruksmaskiner

Onsdag till torsdag den 13-14 september anordnades Jorden och skogen i stan på Forslunda Gymnasium i Umeå. Hit välkomnades alla elever i årskurs 4-6 i Umeå och kranskommuner, och på plats fanns näringsidkare och organisationer från de gröna näringarna redo att berätta om sin verksamhet.

- Det är jättekul att vara här, berättar killarna i klass 5 från Kasamark. Det roligaste var den där stationen, säger de och pekar på LRF Ungdomens monter. Där fick man kasta pantburkar i olika hinkar för att samla poäng, och den klass som får flest poäng vinner ett gårdsbesök hos en av LRF Ungdomens ledamöter Gilbert. Syftet med stationen var också att lyfta vikten av att panta och lite låta skräp ligga kvar i naturen och på åkern eftersom det skadar djuren.

Elever tittar på grönsaker som Forslunda har odlat
Lokalproducerade grönsaker från Forslunda

- Jag tycker att det var mest intressant med den där montern säger tjejerna Emelida Ögren och Ida Lidgren, och pekar på Forslundas egna monter där fokus låg på grönsaksodling. Där fick man smaka på grönsakerna och de var jättegoda.

I Lantmännens monter fick eleverna varsin kanelbulle
Flicka plockar en kanelbulle från ett fat

Nära 1800 elever besökte Forslunda under dessa två dagar. Klasserna följdes åt av sina lärare och gick runt mellan stationerna på skolan med hjälp av guidning från eleverna på Forslundagymnasiet. Hos Lantmännen fick de titta på de olika sädesslagen och gissa vilket som var vilket, och hur mjöl och havregryn blir till. Innan de går vidare får de också en kanelbulle, vilken smakade bra i solskenet. Lite längre bort fick de provsitta i en jordbrukstraktor hos Johanssons Maskin AB, och lyssna till hur det går till när man harvar och plöjer.

Eleverna får lära sig om vallning
Elever tittar på får som vallas av en vallhund

I LRFs egna monter stod Ida Oderstål, ledamot i LRFs regionstyrelse och bonde på Malgomajgården utanför Vilhelmina. Tillsammans med Mona Thorsson hade de förberett en tävling som gick på tid.

- Klassen fick ett gäng bilder på olika livsmedel, och lite längre bort hade vi korgar med bilder på olika djur och sädesslag. Den klass som lyckas sortera bilderna i rätt korg, det vill säga de som lyckas para ihop livsmedlet med rätt djur eller sädesslag, vann glass till hela klassen från Glassbonden utanför Vännäs. Givetvis fanns några jokrar med i leken, såsom margarin och popcorn, berättar Mona.

- Vi har haft jättefina men intensiva dagar. Allt har fungerat bra och det var väldigt bra uppstyrt, och det känns viktigt att fortsätta utbilda våra barn om hur mat skapas, säger Ida Oderstål.