Jorden och skogen i stan gör comeback i Umeå

Barnhänder med kottar
1800 elever är anmälda till årets Jorden och skogen i stan.

Efter några års uppehåll är det äntligen dags för Jorden och skogen i stan igen. LRF Västerbotten hälsar elever och lärare varmt välkomna till en fullspäckad och rolig dag på Forslundagymnasiet i Umeå den 13 -14 september.

Evenemanget Jorden och skogen har arrangerats av LRF på flertalet platser runt om i Sverige under flera års tid, med uppehåll under pandemin. Men nu är det äntligen dags igen! Under två dagar, den 13-14 september kommer hundratals elever i årskurserna 4-6 med lärare att besöka Forslundagymnasiet.
– Cirka 1800 elever är anmälda i år och det är rekord. Det märks att det är ett extra stort intresse då evenemanget inte har arrangerats under de senaste åren, berättar Selma Johansson, projektledare för Jorden och skogen i stan.

 

Selma Johansson och hennes mamma Kristina Johansson är projektledare för årets Jorden och skogen i stan.
Selma Johansson är tillsammans med sin mamma Kristina Johansson projektledare för årets Jorden och skogen i stan.

Lär eleverna vart maten kommer ifrån

LRF Västerbotten, Forslunda gymnasiet och flera andra arrangörer befinner sig just nu i slutet av planeringsfasen och kommer erbjuda eleverna flera intressanta stationer på olika teman.  
– Vi kommer ha cirka 25 olika stationer. LRF kommer ha en station där eleverna får lära sig mer om processen från jord till bord. I en station med temat ”får” kommer eleverna få lära sig hur man kardar ull. I en annan station på temat ”häst” kommer det finnas käpphästhoppning. Skogsbolagen har anordnat en hinderbana i skogen och några maskinföretag kommer även att finnas på plats, berättar Selma Johansson.

– Tanken med Jorden och skogen i stan är att ge eleverna ökad kunskap om våra gröna näringar och mer kännedom om vart maten kommer ifrån samt vad jordbruk och skogsbruk gör för en hållbar framtid. Dagarna kommer erbjuda ett aktivt och roligt lärande, avslutar Selma.

Hand som matar får.
Det kommer finnas cirka 25 olika stationer på olika teman under dagarna.