Journalföring av behandlingar

Foto: Jan Petersson.

Länsstyrelsen Halland har bett oss hjälpa till att sprida detta förtydligandet.

Kravet på journalföring av behandlingar till livsmedelsproducerande djur är ett område där Länsstyrelsen ibland ser brister vid kontroll. 

Brister i journalföringen kan även leda till avdrag på stöden. Länsstyrelsen ser ofta att behandlingar med till exempel selen, avmaskningsmedel, sintidsläkemedel och avlusningsmedel glöms bort eller så är det inte journalfört på individnivå.

Sedan 1 november 2023 gäller en ny föreskrift med saknr. D35. Den enda nyheten i föreskriften gällande journalföring är att klockslag ska anges för behandlingen.

Du ska ha dokumentation för nedan 10 punkter.
Dokumentationen kan göras genom att veterinärens besöksjournal sparas, förutsatt att den innehåller alla nedan uppgifter.

1. Datum för behandlingen samt klockslag.
2. Läkemedlets namn och ev. styrka om det finns flera styrkor på läkemedlet.
3. Den mängd läkemedel som givits.
4. Namn eller företagsnamn och adress för den som levererat läkemedlet (för dig som djurhållare blir detta vanligen det apotek eller den veterinär som lämnat ut läkemedlet till dig).
5. Du ska även kunna visa varifrån du har köpt läkemedel, till exempel genom kvitton eller följesedlar.
6. Djurets eller djurgruppens* identitet.
7. Den förskrivande veterinärens namn och kontaktuppgifter.
8. Karenstid, även om den är noll.
9. Behandlingstidens längd.
10. Diagnos eller orsak till behandlingen.

*Med djurgrupp menas en grupp av djur är en grupp som har fått samma läkemedel av samma mängd, samma dag, samt att gruppen går att identifieras på något sätt och att det ska gå att följa gruppen genom tid. Det skulle kunna vara en box med slaktsvin, kull med smågrisar eller en grupp får i en hage.

Dokumentationen ska du spara i minst fem år och kunna visa upp vid kontroll. Tänk på att du också ska journalföra dödsfall, avlivningar eller andra orsaker till att djur lämnar anläggningen.

Veterinären ska i anslutning till behandling lämna skriftlig information till dig innehållande samtliga följande uppgifter:

1. Djurslag.
2. Djurets eller djurens identitet eller annan beskrivning av vilket eller vilka djur som har behandlats.
3. Diagnos eller anledning till behandling.
4. Läkemedel, dosering och behandlingssätt.
5. Datum och klockslag för behandlingen och behandlingstidens längd.
6. I förekommande fall injektionsställe.
7. Karenstid för kött, mjölk, ägg och honung samt vad karenstiden innebär.
8. Veterinärens namn.

Gällande bestämmelser
• Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om veterinärs ordination av läkemedel, djurhållares registrering av uppgifter samt operativa ingrepp som djurhållare får utföra (SJFS 2023:21, saknr. D35)
• Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2019/6, artikel 108
• Kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/2035 av den 28 juni 2019 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/429 vad gäller bestämmelser om anläggningar som håller landlevande djur och kläckerier samt om spårbarhet för vissa hållna landlevande djur och kläckägg, artikel 23