Kim Eriksson prisas för sitt företagande

Från vänster Martina Schagerlund LRF, pristagare Kim Eriksson och Emma Morian, anställd på gården.
Från vänster: Martina Schagerlund, LRF, pristagare Kim Eriksson samt Emma Morian som är anställd på gården.

Kim Eriksson är en ung, målinriktad företagare med fokus på förbättring och optimering. Onsdagen den 18 oktober fick han besök hemma på gården Ekla utanför Tystberga när LRF i samarbete med Södermanlands Nötköttsföretagare delade ut priset Årets nötköttsföretagare i Södermanland.

Kim köpte Ekla gård 2016 och byggde då också ett nytt stall med djupströbädd, skrapgång och öppen långsida för god djurmiljö. I detta stall hålls alla kalvande kor. Därefter har även den befintliga stallbyggnaden byggts om till att hysa rekryteringskvigor.  

Besättningen består av renrasiga moderdjur av raserna Hereford och Simmental samt några korsningsdjur. Samtliga tjurkalvar säljs på hösten för vidareuppfödning.  

Kim brukar omkring 450 hektar, ganska jämnt fördelat på åker respektive bete. Med den arealen producerar han allt sitt foder själv. Utöver egna arbetstimmar finns det en person anställd på gården. 

- Korna är Kims kall i livet och han brinner verkligen för avel, med målet att få fram hållbara djur i alla led, berättar Martina Schagerlund i LRFs regionstyrelse som delade ut priset.  

Det generella målet för företaget är hållbara djur med bra tillväxt, bra lynne, lätta kalvningar och bra ben. God mjölkproduktion är också en viktig faktor. Kon producerar en kalv per år och det är då viktigt att kalven växer bra, vilket kräver god mjölktillgång. Kim har konstaterat att det inte alltid är de stora korna som har bäst utbyte och får bäst tillväxt på sina kalvar, och han har därför börjat jobba mot att få fram slankare kor som inte kräver lika mycket insatser men ändå ger god tillväxt på kalvarna. 

- Kim är en mycket bra förebild för vår näring, med driv, passion och hårt arbete har han byggt upp sin produktion från grunden. Vi håller tummarna för honom på Köttriksdagen som hålls i Skåne i år. Det är på tiden att Sörmland tar hem priset, säger Martina. 

I och med utmärkelsen är Kim med och tävlar om det nationella priset Årets Nötköttsföretag 2023 som delas ut på Köttriksdagen 22-24 november. Kriterierna för utmärkelsen varierar med temat för året, och det här året är fokus på ungdjursuppfödning och kalvhälsa.

Motivering: Kim är en målinriktad företagare med fokus på förbättring och optimering. Med noggrann tillsyn och god kontroll säkerställs hög produktivitet i besättningen. Kim är en superfin representant för näringen.