Knivstaortens LRF-avdelning väljer väg framåt: bildar lokalgrupp
2024-11-06
Vid ett extra årsmöte valde medlemmarna i Knivstaortens LRF-avdelning väg framåt inom ramen för den organisationsförändring LRF som folkrörelse går igenom nu.
Medlemmarna samlades i Vassunda bygdegård för att diskutera vägvalet och vad det skulle kunna innebära.
Kvällen inleddes av Åsa Wärlinder, folkrörelseutvecklare i LRF Mitt, som berättade om den förändringsresa som går under beteckningen Framtidens folkrörelse. Åsa förklarade de olika val som Knivstabygden står inför, vad de olika valen innebär, och svarade på frågor från medlemmarna.
För Knivstaorten finns tankar om att som lokal grupp slå sig samman med Långhundra LRF-avdelning (om de också då skulle besluta att bli lokal grupp), men Långhundra tar sitt beslut vid ett senare tillfälle.
Efter diskussioner och frågor valde medlemmarna att bilda en lokal grupp.
För Knvistaortens LRF-avdelning väntar nu ett ytterligare beslut med samma inriktning på ett till årsmöte, för att de ska formellt bli en lokal grupp.
Vi pratade med Eva-Lotta Johansson, ordförande i lokalavdelningen, som förklarade hur resonemanget hade gått under resan fram till beslutet.
– Vi har försökt hålla oss uppdaterade. Vi har varit på en del möten och läst och donat. Sen följde vi lite på plats i somras när vi var i Litslena bygdegård där. Vi var fyra stycken från vår avdelning som var med på mötet. Då satte vi oss och spånade i bilen hem. Då kom vi fram till att det skulle passa med en lokal grupp, och helst tillsammans med Långhundra, att vi skulle bilda en lokal grupp tillsammans. Men de var inte riktigt med i den processen just då, de hade lite saker de måste lösa först. Men nu börjar de komma i kapp.
En lokalavdelning i LRF har ett antal val framför sig. Medlemmarna kan välja att fortsätta som lokalavdelning, i princip som i dag, med årsmöte, bankkonto osv., att lägga ned avdelningen och bilda en lokal grupp, eller att helt lägga ned. Det går också att som avdelning slå sig samman med en eller flera andra avdelningar, eller göra det som ett flertal grupper.
Vad är det som gör att Knivstabygden tänker att en grupp passar deras avdelning bättre, frågade vi.
– Det känns som att man får dubbelarbete. Vi är ofta samma människor som är både i den lokala styrelsen och som hamnar i den här kommunavdelningen. Vi är dessutom en väldigt liten kommun. Så det blir ju samma människor som kommer att få göra de här sakerna. Och sen så kändes det lite sorgligt att bara lägga ner avdelningen. Det kändes liksom smakligare att landa i den här lokala gruppen och se vad det blir av det.
– Det känns som att eftersom vi är bara två avdelningar i kommunen nu så är vi ju redan, vi har ju haft en hel del gemensamma saker redan nu. Så för oss blir det ju inte jättestor skillnad egentligen. Och då tycker vi att det känns som att man får dubbelarbete.
Vi frågade Eva-Lotta om hur de har upplevt stödet och informationen från LRF så här långt.
– Det har varit bra tycker jag. Sen har vi det privilegiet att Mona Holmsten är i vår lokalavdelning och sitter även i vår kommungrupp. Hon är väl påläst och har varit med i den här processen. Så vi har det lite väl förspänt där kanske. Vi har ju kunnat få mycket information den vägen. Hon har ju förstått och kunnat förklara för oss.
Magnus Nystedt
Regional kommunikatör LRF Mitt
magnus.nystedt@lrf.se
010-184 26 49