Kooperativa forum: tre dimensioner av hållbarhet

kvinna mot röd vägg
Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland.

LRF ordnar varje år Kooperativt forum, en mötesplats för de kooperativa företagen inom jord- och skogsbruket. Årets tema var ”Hållbarhet och kooperativa affärsmöjligheter”.  Här ger Sofia Karlsson, ordförande för LRF Västra Götaland sina tankar om årets Kooperativa forum. ”Jag tyckte att man hade lyckats väl med att få med alla tre dimensioner av hållbarhet”.

Några exempel från konferensen.

Landshypotek höll ett spännande föredrag där de berättade om hur de jobbar med gröna obligationer baserade på det svenska skogsbruket, och hur stort intresset är för dessa. 

Claes Johannson från Lantmännen pratade om deras odlingsprogram Klimat och Natur som har varit ett sätt att ta betalt på marknaden för olika åtgärder som gör odlingen mer hållbar.

Alla ska känna sig inkluderade

På begäran deltog Frida Hasselblad VD på Make Equal igen. Precis som förra året fick hennes presentation mig att verkligen tänka till, kring hur vi uttrycker oss och hur vi ger plats och utrymme för alla i våra organisationer.  I år pratade hon om psykologisk trygghet för att skapa hållbara och framgångsrika organisationer. Det vill säga att alla skall känna sig inkluderade och att det är ett jobb man behöver göra i varje organisation och inget som bara kommer av sig självt. Frida hade ett antal frågor som hon skickade med, det skall bli spännande att testa detta i vår styrelse. 

Sätta agendan själv

Från Nederländerna deltog hållbarhetschefen Jelle Posthuma från kooperativet Harvest House. Deras medlemmar odlar tomat, gurka och paprika i växthus. För två år sedan införde de ett hållbarhetsarbete som går ut på att alla fyller i en checklista, där man fyller i olika kriterier, bland annat vilken typ av uppvärmning, växtskydd, transport osv. Listan innehöll 400 punkter!

Det var ett sätt att ligga före krav från uppköparna och i stället sätta agendan själva. Det gav också möjlighet för odlarna att kunna jämföra sig med varandra, vilket de uppskattade mycket enligt Jelle. Till listan fanns naturligtvis målsättningar kring hur och i vilken takt man skulle förbättra siffrorna.  En reflektion många av oss gjorde var att det var extremt många punkter att fylla i och i själva verket så var det några få som hade stor inverkan, bland annat energi vilket odlarna själva i dagsläget hade lite inverkan på. Köper de sin energi av staten idag består den till stor del av gas. 

Medlemskommunikation som inkluderar

Gustav Kämpe presenterade Arlas arbete med hållbarhet och den lista deras medlemmar fyller i. Betydligt mindre punkter med fokus på de som har störst påverkan och där man haft en dialog med de förtroendevalda hur lista skulle se ut och vad den skulle innehålla. Just medlemskommunikation var temat för hans inspel. Under passet deltog även Marie Wickberg, hållbarhetschef Mellanskog som berättade hur de jobbar med medlemskommunikation. Hon presenterade en spännande kortlek med diskussionsfrågor som de använder i sin organisation för få en dialog kring hur man får alla att känna sig inkluderade.

Två mycket bra dagar och som vanligt var diskussionerna och möten med andra kloka förtroendevalda och anställda mycket givande.

Vid pennan

Sofia Karlsson
ordförande LRF Västra Götaland