Krönika: Ninni Kolmodin

Ninni Kolmodin, vice ordförande LRF Gotland
Ninni Kolmodin, vice ordförande LRF Gotland.

I helgen som var gick Gotlands skördefestival av stapeln. Festivalernas festival! Den som passar alla som gillar, är intresserade av och äter mat. Sisådär 14 000 besökare minglade runt på området, tog del av allt fantastiskt som utställarna visade upp och handlade av dem som sålde sina produkter. Flera av besökarna var på plats hela dagen, från öppning till stängning, båda dagarna. Jätteroligt!

Hos oss i LRFs monter kunde man prata lantbruk, beredskap, regn, skördar och mat såklart. Vi hade ett quiz-bord där våra besökare kunde pussla ihop råvaror till färdiga produkter. Utan livets medel, livsmedel, blir det inte mycket av med mänskligheten, för ”äta bör man…”. I montern hade vi slogan från LRFs kampanj ”Från Sverige, för Sverige” som grundtanke. Ska lantbruket även fortsättningsvis producera högkvalitativa råvaror, som det är tänkt, så behövs det kostnadstäckning för alla produkter. Så länge varannan tugga är från annat land än Sverige, är det ett viktigt arbete att kommunicera att vi behöver bli fler som väljer våran fina svenska mat på bordet.

Att det nu har festats loss kring skörden under en helg i början av september betyder inte att odlingsåret är avslutat och klart. Skördetiden är lång och nu önskar jag en period med fint höstväder, för vi är nog ganska många som ska ut en vända till på åkrarna. En del kanske med tröskan, andra ska skörda grönsaker och rotfrukter och några kör en vallskörd till eller tar hem fodermajsen som snart är mogen. Det skulle verkligen kännas bra om vi får ett fint och minnesvärt avslut på det här året, så vi sedan kan blicka med försiktighet mot 2024 års odlingar.