Landsbygdsministern besökte Berga gård efter budgetpresentation

Från vänster Erik Sandberg som är LRFs ordförande i Örebro län, landsbygdsminister Peter Kullgren och Lisa Schneider Berga gård.
Från vänster: Erik Sandberg, LRF-ordförande i Örebro län, landsbygdsminister Peter Kullgren och Lisa Schneider, Berga gård. Foto: Claes Schneider.

På väg från Karlstad, efter att ha presenterat regeringens budgetproposition 2024, åkte landsbygdsminister Peter Kullgren vägen förbi familjen Schneider på Berga gård för studiebesök och samtal med LRF Örebros ordförande Erik Sandberg.

Besöket arrangerades med relativt kort varsel.

- Jag tycker det är jättepositivt att han vill komma ut och göra nedslag i verkligheten när han har en lucka i schemat, säger Erik Sandberg. 

På Berga gård har Claes, Karolina och Lisa Schneider ekologisk äggproduktion, lammproduktion, växtodling, skog, glasstillverkning, gårdsbutik och konferens. Familjen Schneider presenterade gårdens verksamhet och berättade hur både torka och regn påverkat årets skörd. Översvämningar till den grad att det gått att paddla kanot på vetet gör 2023 till ett extremt år.

- Det vetet som stått helt under vatten en längre tid duger inte till kvarnvete, inte till utsäde och förmodligen inte till foder, men det kan i alla fall bli energi i någon form, berättar Lisa Schneider.

- Vi är hårt drabbade, men verkligen inte ensamma. Vi lyfte även potatisodlarnas skördeförluster och utmaningar inom äggproduktionen i samband med nya regler.

Under den dryga timmen som landsbygdsministern besökte gården diskuterades även vattenfrågor, varg, vilt och framtidstron i branschen.

- Det är viktigt att vi har positiva signaler från politikerna, att de gröna näringarna är betydelsefulla för samhället, och att det märks på gårdsnivå. Lantbruket behöver framtidstro och lönsamhet, säger Erik Sandberg.

Han berättar vidare.

- Det blev ett väldigt bra möte med spontana samtal om angelägna frågor.
 
Även Peter Kullgren verkar nöjd. 

- Tack för kloka inspel och gofikat, skriver han på sitt Instagramkonto.