LRF Mälardalen samverkar med länsstyrelserna i regionen

Ungdom barn åker klöver Avan

LRF Mälardalen har en kontinuerlig samverkan med länsstyrelserna i Uppsala, Västmanland och Stockholm, något som är viktigt för att vi tillsammans ska kunna arbeta för att ge bättre förutsättningar för lantbruket.

Det har även varit en viktig kanal under sommarens torka och höstens skyfall, inte minst för att bidra till att ge länsstyrelserna en korrekt och uppdaterad bild av läget i lantbruket. Varken de eller vi kan förändra vädret, men vi kan arbeta för att mildra konsekvenserna något. Ett konkret exempel på detta är att länsstyrelserna snabbt fattade beslut om att tillåta tidigarelagd skörd av skyddszoner samt skörd av träda.

Några ord från länsstyrelserna som också värdesätter samverkansarbetet

Ulrika Lundberg, landsbygdsdirektör på länsstyrelsen i Stockholm:
- Jag ser det som mycket värdefullt med de kontakter och det täta samarbete vi på Länsstyrelsen i Stockholm har med LRF Mälardalen i frågor som dels rör årets utmaningar i lantbruket med den extrema vädersituationen, men också med det mer långsiktiga arbetet med att stärka primärproduktionen och en hållbar och robust livsmedelskedja. 

- För Stockholms län med nästan 25 procent av landets befolkning är livsmedelsförsörjning och livsmedelsberedskap en högaktuell fråga som vi arbetar med dagligen. Då är kontakterna med basnäringen extremt viktig för att få förståelse för vilka produktionsförutsättningar och andra utmaningar som råder i lantbruket.

 

Elisabeth Schöning, t.f. avdelningschef landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen i Uppsala:
- Denna sommar har varit sällsynt utmanande för lantbruket. Länsstyrelsen har noga följt utvecklingen av väderläget och tagit de beslut som vi kan för att underlätta situationen. På försommaren då torkan var ett faktum fick länsstyrelserna i uppdrag att rapportera om väderpåverkan på skördarna. Jordbruksverket sammanställde bilden för landet och förmedlade till Regeringskansliet. För att kunna överblicka länets alla hörn har LRF varit en mycket viktig informationskälla och samverkanspart för länsstyrelsen. Återkopplingen från Regeringskansliet var mycket positiv och de har varit mycket nöjda med rapporteringen. Ni har bidragit till att skapa bra underlag för våra politiker att fatta kloka beslut. Detta är bara ett exempel på hur viktig en god samverkan är. 

- Från länsstyrelsen ser vi fram emot att fortsätta arbeta vidare tillsammans med LRF i samma goda anda. Vi har mycket att se fram emot, bland annat Livsmedelsstrategin 2.0. Den kommer under nästa år, och förväntas växla upp ambitionerna för svensk livsmedelsproduktion ytterligare! 

 

Maria Ek, avdelningschef avdelningen för landsbygd och klimat på länsstyrelsen i Västmanland:
- Länsstyrelsen i Västmanland uppskattar det goda samarbetet vi har med LRF Mälardalen. Genom vårt nära samarbete skapar vi förtroende, respekt och tillit för varandra, våra roller och våra uppdrag. Det medför att vi tillsammans löser många svåra frågor. Det goda samarbetet är särskilt värdefullt när frågor "hettar till" och det händer ju ibland.