LRF Mälardalen välkomnade tyska studenter

22 studenter från Sigmaringen i södra Tyskland har besökt Sverige denna vecka, inklusive Mälardalen under några dagar. Birgitta Ulväng, ledamot i LRF Mälardalens regionstyrelse, välkomnade dem till Gryta Husby gård i Örsundsbro.

Det var studenter från Albert-Reis-Technikerschule i Sigmaringen i södra Tyskland som besökte Sverige. De studerar till att bli en motsvarighet till lantmästare.

Resan arrangerades av skolans rektor Bernhard Meyer som berättar att de försöker göra en resa utomlands med studenter varje år, och i år föll valet på Sverige.

Bernhard Meyer

– De här studenterna avslutar snart sin utbildning, i juli. Och vi har som tradition att de gör en resa, och det här är första gången vi reser till Sverige, säger Bernhard Meyer.

En sak som har förvånat dem, berättar Berhard Meyer, är att gårdarna verkar vara större i Sverige än i Tyskland. Samtidigt, i båda länderna, blir gårdarna färre och större, genom uppköp och sammanslagningar. Men, säger han också, samtidigt var det förvånande, att jordbruket skiljer ändå skiljer sig så lite åt mellan länderna.

Birgitta Ulväng

Birgitta Ulväng var värd när de tyska studenterna kom till gården hon driver tillsammans med sin man i Örsundsbro. 

– Jag har visat dem runt på gården. De har ställt frågor och verkar väldigt intresserade. Jag fick frågor om de maskiner vi använder, grödorna vi odlar, hur vi utfordrar djuren, SAM-ansökan och mycket annat, säger Birgitta Ulväng.

– Det är roligt och nyttigt att få frågor, man kan få ett annat perspektiv. Och även om det finns skillnader är vi egentligen inte så olika, avslutar Birgitta Ulväng.

Nu har de några dagar kvar i Sverige, då de ska besöka andra verksamheter men också utforska Stockholm. LRF fick en inbjudan till södra Tyskland, vi är välkomna på ett besök när vi vill.