LRF Tidaholm bjöd in till dialogmöte om varg

Dialogmöte varg
Foto: Helena Richardsson

LRF Tidaholm tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Studiefrämjandet bjöd under veckan in till dialogmöten om varg. Under kvällen informerades det om vargläget i Skaraborg/Västra Götaland, skyddsjakt och paragraf 28 i jaktförordningen.

Stämningen på mötet var god, trots oro och frustration hos åhörarna. Under kvällen ställdes det många frågor, men med information och kunskap från medverkande blev situationen allt klarare. EU:s Art- och Habitatregler måste ändras om de svenska myndigheterna ska kunna agera annorlunda än de gör. Ett rejält tryck på regeringen är viktigt nu.

Nellie Grönberg lovade mig dock att om varg sätter mina dyra uppfödningar i sken rätt genom staketen så de förolyckas, så får jag ersättning med hästens reella värde, samt för skadad egendom i anslutning till vargincidenten. Det tröstar inte barnet vars ponny blir offer för vargattacken, men gör att jag kan betäcka mitt sto med något större tillförsikt.

Tips från Jägarförbundet www.signforhunting.com. Sign for hunting drivs av organisationen FACE, som vill verka för att jakten och naturvården ska ha en framtid och är de europeiska jägarnas intresseorganisation. Alla tjänar på att hjälpa Länsstyrelsen med rapporter om spår.

Observationer kan rapporteras in på www.skandobs.se som är ett skandinaviskt rapporteringssystem för observationer av björn, järv, lodjur eller varg.

Under kvällen medverkade:

- Nelly Grönberg, inventeringsansvarig för stora rovdjur i Västra Götaland
- Gunnar Glöersen, nationellt ansvarig för stora rovdjur på Svenska Jägareförbundet
- Håkan Persson, LRF, viltansvarig, VFD representant
- Karl-Johan Brindbergs, lokalt ansvarig på Svenska Jägareförbundet

Helena Richardsson
Styrelseledamot LRF Västra Götaland