LRFs kommentar om höstbudgeten

Palle Borgström
Palle Borgström, LRFs förbundsordförande

LRF välkomnar att regeringen skjuter till medfinansiering till krisstödet för jordbruket, den totala budgeten uppgår då till cirka 190 miljoner kronor. Lantbrukets ökade kostnader och intäktsbortfall på grund av sommarens väder uppgår till betydligt högre nivåer, men krisstödet är ändå ett välkommet tillskott.

De höga nederbördsmängderna under sensommaren, inte minst det regn som kom förra helgen i och kring Västmanland, ger ytterligare intäktsbortfall och merkostnader för lantbruket. LRF anser att en del av budgeten bör användas till katastrofstöd för de allra mest drabbade lantbrukarna. LRF anser att resterande medel från krisstödet bör fördelas till lantbrukare med växtodling och grovfoderbaserad djurhållning. LRF ställer sig inte bakom Jordbruksverkets förslag om att krisstödet enbart ska gå till unga lantbrukare, krisen berör lantbrukare i alla åldrar.  

- Vi tycker detta är ett bättre alternativ eftersom ovädret drabbar alla oavsett ålder. Det är synd att inte Jordbruksverkets administration möjliggör en sådan modell, säger Palle Borgström, LRFs förbundsordförande.   

LRF har jobbat för en sänkning av slakteriavgifterna under en längre tid vilket gör det glädjande att regeringen nu hörsammar behovet av lägre och enklare taxor. Det är viktigt för animalieproducenterna som har haft det tufft under detta speciella år.  

Full återbetalning av drivmedelsskatten är också viktigt för att hantera de ökade kostnaderna för drivmedel. Den åtgärden stärker konkurrenskraften. Samtidigt behövs en övergång till fossilfri energi. Där är förlängningen av gödselgasstödet en pusselbit.  

Vi behöver dock ett långsiktigt system för gårdsbaserad biogasproduktion så lantbrukare vågar investera. Att Klimatklivet förlängs är positivt, det gynnar investeringar, men vi behöver också långsiktiga spelregler för gödselgasstödet så lantbrukare vet hur deras investering står sig på sikt. Särskilt nu när skattebefrielsen för biogas fortfarande inte är återinrättad. Så ett längre besked kring gödselgasstödet efter 2024 hade varit önskvärt.   

LRF skulle också vilja se en förstärkning av den strategiska planen för EUs gemensamma jordbrukspolitik. Inom den befintliga budgetramen finns uppskattningsvis utrymme för ytterligare satsningar på 300-400 miljoner kronor med anledningen av den starka eurokursen. Den möjligheten borde regeringen använda för att stärka svensk livsmedelsproduktion i det långsiktiga perspektivet.