Märta – ung lantbrukare som älskar sitt jobb

Märta Åslund, Grillom gård Sollefteå
22-åriga Märta Åslund driver en gård med 70 mjölkkor.

Märta Åslund var bara 19 år när hon började arrendera Grillom gård, tre mil utanför Sollefteå. Efter tre år som lantbrukare ångrar hon sig inte. – Visst är det tufft ekonomiskt, men jag har världens bästa jobb, säger hon.

Märta Åslund är tredje generationens lantbrukare på gården, som hennes farmor och farfar köpte på 1960-talet. När Märtas mamma och pappa slutade med jordbruket för några år sedan var det under en period färre djur på gården.
– Jag är uppvuxen med att ha djur omkring mig och att se ängar utan mjölkkkor, det kändes tomt. Det var en stor anledning till att jag ville ta över gården, jag saknade korna, säger hon.

70 mjölkkor

Nu arrenderar hon marken som ägs av hennes farbror. Tanken är att hon ska köpa den så småningom. På gården finns 70 mjölkkor, utöver mjölkproduktionen har hon också ett samarbete med Ica Kvantum i Sollefteå, som köper kött från henne. Ungefär ett djur i månaden går till det. Slakten har hittills inte skett i närområdet, men en lösning för att det ska bli så är på gång. Allt för att det ska bli så lokalproducerat som möjligt. 

Märtas mamma och ytterligare en person är anställda på gården. För att få ekonomin att gå ihop jobbar Märta också en del åt ett åkeri i närheten med att krossa grus.
– Jag är orolig för ekonomin, men vill absolut inte sluta. Jag älskar mitt jobb, att det är så varierat och att jag får vara bland kossorna, säger hon.

Märta Åslund, Grillom gård Sollefteå
Att vara bonde är Märtas liv, men hon gör det inte för pengarna.

Gillar att rida

Märta pratar engagerat om hur kul det är att vara lantbrukare. Att det alltid är saker som måste göras, alltid nya saker på gång. Det kan vara något i ladugården, där den äldsta delen är från 1960-talet, något med djuren, eller något med maskinerna.
– I går krånglade utgödslingen, då fick jag ta tag i det. Man får vara om sig och kring sig. Är det något man inte kan får man lära sig det. Jag fixar det mesta själv, men ibland ringer jag pappa och får lite hjälp, berättar hon. 

Att vara lantbrukare är hennes liv och även på fritiden är favoritsysslan kopplad till det lantliga, hon har fyra ridhästar på en annan gård. – När jag har tid rider jag gärna.

På gymnasiet läste hon fordonsprogrammet med inriktning mot lastbilar och mobila maskiner, men jobbade också extra på en annan mjölkgård i Grillom.
– Det är bonde jag vill vara och det är inte för pengarna, för jag får vända och vrida på varje öre och har inte resurser att investera i gården. Men det positiva överväger utan tvekan. Och om bara mjölkpriset går upp och fler börjar välja lokalproducerat ska jag nog kunna få lite bättre marginaler, säger Märta.

Märta Åslund, Grillom gård Sollefteå