Matförsörjning i etern

Sveriges Radio P4 Östergötland flyttade ut hela sin redaktion till trädgården i Vistena utanför Skänninge. Till eftermiddagsprogrammet hade de samlat tre politiker och fem bönder för att lyfta de mest aktuella och viktiga frågorna under tre timmar, i direktsänd radio.

Sommarvärmen höll sitt grepp. Värmen var påtaglig.  På det ena bordet stod sändningsutrustningen. Datorer, sändare, minneskort och laddare. Direktsändning. På det andra bordet, även detta i skugga, fanns vatten, kaffe och morotskaka.

- Ur ett beredskapsperspektiv och utifrån vår försörjningsförmåga är det vad vi kan leverera när krisen kommer, berättar Jeanette Blackert och visar mot den plansch som stod på ett staffli i hennes trädgård. Här framgår svart på vitt vad Sverige kan producera, i dagsläget.

Samhället ska göra sitt
Magnus Oscarsson (KD) skyndar fram till planschen och får sällskap av Johan Andersson (S) och Muharrem Demirok  (C). De går igenom olika varor och konstaterar att nationen Sverige har ett utsatt läge. Varannan matportion är importerar. Vi är långt ifrån självförsörjande.

- Vi har beslutat om en livsmedelsstrategi i riksdagen. Det är en tydlig inriktning. Nu är det upp till kommunerna, regionen och handeln att göra sin del, se till att vi får en ökad konsumtion och försäljning av varor som är lokalt producerade i Sverige, betonade Johan Andersson (S).

All jordbruksmark behövs
Reportnarna var väl förberedda och pålästa. De öppnade eftermiddagsprogrammet med Magnus Svensson, mjölkbonde och ledamot i LRFs regionstyrelsen. Han ställde ett tydligt krav på lagstiftarna och kommunerna i länet, att värna jordbruksmarken: att den används för matproduktion och inte för byggande av logistiklokaler, köpcentra eller villakvarter.

- Sju procent av landets areal är mark vi kan odla mat på, till 11 miljoner invånare och varför inte också för export.  Jordbruksmarken måste få ett ökat skydd. Det verkar inte räcka med miljöbalken. Vi ser hur aggressiva kommunerna är och försöker runda dagens starka lagstiftning. Här vill vi se krafttag från politiken, betonade Magnus Svensson.

Linköping lovar bättring
Muharrem Demirok (C) gör avbön i direktsändning. Linköpings kommun har gjort fel historiskt. Nu ska det bli bättring. Ett helt nytt ställningstagande. I Linköping ska jordbruksmark användas för matproduktion. Punkt. Kommunen ska jobba smartare och söka andra ytor att expandera på. Jordbruksmark ska värderas högre.

Energifrågan exploderar i ljuset av ett skenande dieselpris. LRFs David Varverud sticker ut hakan rejält och kritiserade alla riksdagspartier och även sin egen organisation LRF. Att sänka dieselskatten och reduktionsplikten löser inga strukturella problem. Det ger bara en lösning för stunden.

Kräver satsning på fossilfritt
- Menar vi allvar med omställningen till fossilfritt och att göra något åt klimatförändringen ska vi stimulera de fossilfria bränslen som finns på marknaden. Nationen Sverige borde skapa system som ökar produktionen av inhemsk produktion av tallolja, RME och HVO men också se till att de kommer ut till marknadsmässiga priser, säger David.

Och han fick BINGO på det uttalandet. De tre politikerna höll med och förhoppningsvis håller de i detta besked även efter valet.

Långsiktig lönsamhet
Värdinnan Jeanette Blackert var tuffare i sina krav på riksdagsledamöterna. Hon lyfte frågan om långsiktighet och lönsamhet i de gröna näringarna. Under det senaste halvåret har kostnaderna för insatsvaror skenat och nu kommer även en räntechock. Företag är nära att knäckas. Några överväger avveckling,

- Matproduktion måste vara vår viktigaste bransch. Det kan inte vara så att bönderna ska behöva komma med mössan i hand och be om bidrag och stöd. I ett civiliserat samhälle ska vi betala vad som krävs för att ha en nationell produktion av livsmedel, menar Magnus Oscarsson.

inskolning av nya i höst
Mötet var uppriktigt med många raka frågor och ibland svävande svar. Men enigheten var tydlig. Politikertrion önskade att de nyinvalda riksdagsledamöterna efter valet ska få göra gårdsbesök under hösten för att få en introduktion i de gröna näringarna och Sveriges livsmedelsförsörjning.

Klicka här för att lyssna på sändningen. Den är tillgänglig under juli månad.