Matmässan – en mötesplats för den som älskar bra råvaror

Matmässan i Härnösand 2025; tomater
Ljusstorps tomater var några av producenterna som deltog på mässan i Härnösand.

Årets matmässa på Parkaden i Härnösand samlade livsmedelsproducenter och branschfolk för att nätverka, smaka på högkvalitativa råvaror och lyssna på inspirerande föreläsningar.

I måndags arrangerades en matmässa på Parkaden i Härnösand, i samarbete med LRF Västernorrland, andra organisationer och Livsmedelsstrategin i Västernorrland. Detta årliga evenemang är en unik möjlighet för livsmedelsproducenter och de som är verksamma inom restaurang- och hotellnäringen att knyta nya kontakter och utbyta erfarenheter. Besökare fick chansen att upptäcka och smaka på högkvalitativa råvaror, samtidigt som de kunde nätverka med branschkollegor och experter.

Matmässan i Härnösand 2025

Lunch på lokala råvaror

Deltagarna fick avnjuta en lunch tillagad på lokala råvaror från länet. Elever på restaurang- och livsmedelsutbildningen i Härnösand stod för både tillagning och servering. 
– Det är inte svårt att laga god mat när du utgår från bra råvaror, sa Lars Bergman på restaurangskolan.

Flera av råvarorna och produkterna som visades upp under dagen är prisbelönta i sina olika kategorier. Till dessert serverades två praliner varav den ena, en pytteliten prinsesstårta, ska delta i VM i International Chocolate Awards i oktober.

Matmässan i Härnösand 2025; konfektyr

100 % lokal mat smakar bäst

Alla var gäster under dagen men under lunchen fick deltagarna möjlighet att lyssna till två speciellt inbjudna gäster som talade om varsitt ämne. Anna-Karin Johansson från BEEhappy berättade om sin verksamhet och vad som gör honungen från hennes bin unik. Med en vilja att främja hållbarhet för kunder och närsamhället bidrar hon till en levande landsbygd så som många av LRFs medlemmar gör. 

Kajsa Åberg från Region Västerbotten berättade om projektet ”Ät hela Västerbotten” vars övergripande mål var att öka tillgängligheten till lokalproducerade livsmedel, att sprida kunskap samt att identifiera och främja fler försäljningskanaler. Projektet har gett många ringar på vattnet och flera nya kontakter mellan lokala producenter och den lokala restaurang- och hotellnäringen har etablerats. Projektet som Kajsa berättar om liknar idén med vår Matmässa och därför tycker LRF Västernorrland det är viktigt att vara delaktiga i den regionala Livsmedelsstrategin. Vi vill gärna se fler lokala satsningar som denna i framtiden.

Matmässan i Härnösand 2025; ost

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.