Miljömålsdagen i Halland: Hälsa som drivkraft för miljömål

Miljömålsdagen i Halland
Foto: Jenny Nilsson.

I slutet av januari hölls den traditionsenliga miljömålsdagen i Halland med temat "Hälsa som drivkraft för att nå miljömålen". Dagen bjöd på diskussioner om hållbarhet och utmaningar för LRFs medlemmar.

Miljömålsdagen i Halland

I slutet av januari hölls den traditionsenliga miljömålsdagen i Halland. Temat för i år var ”Hälsa som drivkraft för att nå miljömålen”, ett ämne som kanske inte verkar avgörande för LRFs medlemmar vid en första anblick men faktum är att det tangerar våra områden på flera sätt.

Hållbarhetens olika perspektiv

En spaning är att det diskuterades mycket miljömässig och social hållbarhet, men inte alls ekonomisk hållbarhet – ett perspektiv som också är viktigt på riktigt och kanske inte minst i lite sämre tider. Konsumtionen viktar lätt åt det mindre hållbara hållet när vi får mindre i plånboken. Region Hallands hållbarhetsstrateg fick en fråga om vad man ska göra om man ska göra en enda sak för att dra sitt strå till stacken. Svaret blev: Halvera ditt näthandlande!

Utmaningar i Halland

Hallands största utmaningar är minskande biologisk mångfald och klimatförändringar. Som kustregion blir klimatförändringarna snabbt påtagbara och om man jobbar nära naturen såsom LRFs medlemmar drabbas man ofta hårt och tidigt. Här gäller det att ha strategier för klimatanpassning samtidigt som åtgärder måste vidtas för att minska klimatpåverkan. I Halland finns den största potentialen inom transportsektorn.

Klimatstrategi och jordbruk

Länsstyrelsens klimatstrateg pratade om den kommande uppdateringen av Hallands klimatstrategi och beskrev hur man fram till 2045 ser att utsläppen behöver minska radikalt. Den enda bransch som kommer ha samma nivåer om tjugo år är jordbruket. Detta ifrågasattes av en åskådare och förklarades pedagogiskt med att jordbrukets utsläpp för det första är biogena till största del, och därför mycket svåra att påverka. Mat måste vi dessutom ha alldeles oavsett och det är en betydligt mindre belastning för klimatet om vi kan producera den i Sverige. De biogena kretsloppen är också väldigt korta och överhuvudtaget inte jämförbara med användning av fossil energi och råvaror, som i praktiken inte alls är ett kretslopp.

Livsmedelsproduktion och biologisk mångfald

Halland är en stor producent av livsmedel och en så viktig näring måste ha möjlighet att utvecklas och växa för att till exempel klara av mål kring biologisk mångfald. Det största hotet mot biologisk mångfald i Sverige brukar beskrivas som minskande andel betande djur och att man av olika anledningar tar jordbruksmark ur produktion, t.ex. genom att bygga infrastruktur och utöka tätorter.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis var det en välbesökt dag med många intressanta samtalsämnen där det än en gång tydliggjordes att vi verkar i en framtidsbransch!


Jenny Nilsson
regionalt sakkunnig LRF Väst
jenny.nilsson@lrf.se  
070-629 15 70