När dialogen fungerar – Mats-Olas arbete gör skillnad i Hässleholm
2025-07-08

När Hässleholms kommun planerade att införa nya föreskrifter som riskerade att kraftigt begränsa jordbruket agerade LRF:s kommunavdelning snabbt. Genom saklig dialog, juridisk argumentation och lokal närvaro lyckades man påverka processen – och visa vilken skillnad samarbete kan göra.
När LRF:s kommunavdelning i Hässleholm fick kännedom om ett nytt förslag till lokala föreskrifter, som kraftigt skulle begränsa möjligheten att bruka jordbruksmark intill detaljplanerat område, agerade man direkt. Förslaget innebar att lantbrukare inte längre skulle få sprida gödsel på dessa fält utan särskilt tillstånd – en förändring som hotade både den praktiska driften och äganderätten.
Stöd i lagtexter och rättsfall
Mats-Ola Persson, engagerad i LRF Hässleholm, tog snabbt kontakt med sakkunniga på LRF Syd. Med stöd i lagtexter och rättsfall kunde LRF visa att planläggning enligt Plan- och bygglagen inte får utformas så att det i ett senare skede resulterar i ett tillsynsärende enligt Miljöbalken. Även Boverkets vägledning pekar i denna riktning.
Kommunavdelningen bokade möten med ledande kommunpolitiker från både Moderaterna och Socialdemokraterna. Efter mötena föreslog politikerna en återremiss av ärendet – vilket också blev nämndens beslut. Tjänstepersonerna fick i uppdrag att omarbeta förslaget.
Öppen dialog och respekt
Men arbetet stannade inte där. Under Borgeby Fältdagar anordnade LRF:s kommunavdelning ett evenemang där tjänstepersoner från kommunen deltog. Där diskuterades ett nytt förslag till föreskrifter tillsammans med sakkunniga från LRF och politiska företrädare. Det blev ett konkret exempel på hur öppen dialog och respekt för varandras roller kan föra processen framåt.
En central ståndpunkt från LRF var att alla bestämmelser som gäller mark utanför detaljplanelagt område borde tas bort. Lantbrukare behöver kunna fortsätta bruka sin mark utan att hindras av generella regler som inte tar hänsyn till platsens unika förutsättningar – som vindriktning, höjdskillnader och redan existerande skyddszoner.
Diskussionerna visade också på ett större behov: framtida detaljplaner måste tydligare hantera buffertzoner mellan bostäder och jordbruksmark. Det är en balansgång att skydda de boendes trivsel samtidigt som jordbruket ska kunna bedrivas effektivt. Här kan tydligare riktlinjer och god planering förebygga framtida konflikter.
Ett exempel på ett väl fungerande samarbete
Tack vare kommunavdelningens insats, i samverkan med LRF Syd, förändrades inte bara ett olyckligt förslag – det startade också en konstruktiv dialog om hur kommunen bättre kan ta hänsyn till jordbrukets villkor. Mats-Olas arbete visar på styrkan i lokal förankring, god samverkan och att engagemang lönar sig.
Det här är ett exempel på hur väl fungerande samarbete mellan kommun och lantbrukare inte bara löser problem – det stärker förståelsen och bygger långsiktigt hållbara förutsättningar för svenskt jordbruk.
Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk
LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.