Näringslivsträff i Osby – en dag av diskussioner och gårdsbesök

Osby näringslivsträff 28 februari

Den 28 februari 2024 samlades företagare i Osby för en träff organiserad av LRFs kommungrupp i Osby. Deltagarna inkluderade Anders Edbro, ordförande för LRF kommungrupp, Sven Henriksson, skogsbrukare och landsbygdsföretagare samt markvärd för besöket, Ulrika Nordén Johansson, förvaltningschef, Jimmy Ekborg, näringslivschef, och Magnus Augustsson, ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Dagens händelser kretsade kring en resa till Stora Trånghyltan, där deltagarna diskuterade viktiga frågor längs vägen. Höjdpunkten var ett besök på gården hos Sven och Yvonne Henriksson på Stora Trånghyltan, där de delade insikter om företaget och skogsbruket.

En central del av träffen var bilresan från Osby kommunhus till Stora Trånghyltan. Under färden diskuterades ämnen som vägstandard, vägsamfälligheter, och utmaningar som Killingeån och avvattningen av torvtäkten Blackemyr. Frågor om snöröjning och uppsagda avtal för Hökön väckte också uppmärksamhet.

På Stora Trånghyltan gavs en detaljerad beskrivning av gården, företaget och skogsbruket av Sven Henriksson. Diskussioner inkluderade infrastrukturfrågor som vägar, telefoni och fiber. Ett särskilt fokus låg på koldioxidupptag, där Svensk skogsmark i Osby binder imponerande 738 000 ton CO2 per år, motsvarande cirka 2% av landets nettoutsläpp.

En betydande punkt som togs upp var NRL (Nature Restauration Law), som nyligen klubbades igenom i EU. För Osby kommun och dess skogsföretag innebär detta att cirka 8 200 hektar skogsmark måste tas ur produktion och ersättas med "förhistorisk" ljunghed eller betesmark. Denna förändring förväntas leda till cirka 150 000 ton mindre koldioxidupptag. Diskussionen kring behovet av ytterligare 8 000 hektar vallareal för att möta kraven för vinterfoder till betesdjuren avslutade dagen med ett tankeväckande perspektiv på framtiden för skogsbruket i Osby.