Nomineringar till guldnålen 2024

Guldnålen 2024
Lotta Folkesson och Karin Perers

Guldnålen är LRF finaste förtjänsttecken, en utmärkelse som går till förtroendevalda som gjort betydande insatser för medlemmarna och organisationen. I år får två personer en guldnål för sitt långa och starka engagemang för LRF.

Lotta Folkesson

Lotta Folkesson, Vännäs, får LRFs guldnål för sitt långa engagemang i LRF Västerbotten och i LRFs riksförbundsstyrelse.

Redan 2006 valdes Lotta Folkesson in som ledamot i LRF Västerbottens regionstyrelse. Två år senare gick hon in på posten som vice ordförande och sedan 2017 är hon regionens ordförande.

Parallellt med detta har hon varit ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse 2012 till 2023 med uppdrag som ordförande för Medlem- och organisationsutskottet, ordförande för LRF Häst, ordförande för LRF Lokal mat och dryck, ordförande i Copa Cogecas Women’s Committee och ordförande för We Effect.

Med nomineringen av Lotta Folkesson följde en motivering på vers:

Lotta rimmar gärna i sina tal
Det gör en nominering trixig och hal

Så kom dagen då hon bestämde sig för att i Riksförbundsstyrelsen sluta
Hon har bävat för att känslorna skulle ta över och tårarna bara skulle spruta.

LRF vill bara uttrycka den tacksamhet vi känner
Under alla dessa år hon bidragit med sin energi och skapat vänner

Landet är långt och olika kulturer och förutsättningar  vi har
Det är en lärdom och sanning som hon lärt oss att alltid ha kvar.

Lotta fortsätter förstås med en del av sina uppdrag
Och det är bra för alla oss som är med i dessa lag.

Förväntningarna hos våra medlemmar är höga
Och Lotta möter dem med närhet, allvar och glimten i sitt öga

Oavsett om det handlar om livsmedelsproduktion, växtodling skog eller häst
Är det medlemskontakterna hon prioriterat allra mest

Lotta är bra på att människor lyfta, skola in och dona
Trots att hon på scenen är en första klassen primadona!

Lotta har inom organisationen ett stort oegennyttigt arbete lagt
Hon är väl värd en guldnål och all dess prakt

Karin Perers

Karin Perers, Avesta, är en värdig mottagare av LRFs guldnål, för sitt stora bidrag till utvecklingen av svenskt familjeskogsbruk.

Hon har med sitt ledarskap och sin utstrålning bidragit till att utveckla Mellanskog på ett föredömligt sätt. 2004 valdes Karin Perers in i Mellanskogs styrelse och  2013 blev hon föreningens ordförande, den första kvinna i denna roll i en svensk skogsägarförening och hon är en förebild för många i en i övrigt mansdominerad bransch.

Under Karin Perers tid som ordförande har Mellanskog återhämtat både sin ekonomiska och organisatoriska styrka. Förankringen i familjegården Mörtarbo utanför Avesta i Bergslagen har alltid varit en stark drivkraft, där hon har knutit ihop generationers arbete med det moderna familjeskogsbruket och satt perspektiv på det vi gör idag.

Karin Perers har dessutom ett stort intresse för kulturhistoria, konst och litteratur. Många har haft förmånen att få lyssna till perfekt reciterade dikter av Karlfeldt, men också fått höra vackert artikulerade skarpa åsikter och vass kritik till makthavare av olika slag. Hennes välformulerade texter har bidragit till att framföra synpunkter och åsikter för en stor publik till gagn för landets skogsägare. 

Hennes genuina samhällsintresse har lett till ett antal andra förtroendeuppdrag, som ordförande för Kyrkomötet och olika uppdrag inom politiken. Detta har gjort att Karin Perers har ett stort nätverk som sträckt sig långt utanför skogsägarkretsen.