Nu rör det på sig, LRF Lidköping driver på för bättre vattenhantering

Josefina Larsson Guttman som är ordförande för LRF Lidköping står iklädd en svart kappa vid den nyanlagda översvämningsdammen vid Erstorps bostadsområde i Lidköping. Det är soligt väder och längst med den ena kanten på bilden kan man se nybyggda villor.
LRF Lidköpings ordförande Josefina Larsson Guttman framför översvämningsdammen vid Erstorp i Lidköping. Foto: Clara Hyltbäck.

LRF Lidköping har drivit på för bättre vattenhantering efter återkommande översvämningar. Nu ser LRF Lidköping resultat, kommunen lyssnar och åtgärder är på gång.

Återkommande regn slog ut skördar

Under de senaste åren har kraftiga regn orsakat stora problem för lantbruket i Lidköping. Sommaren 2021 drabbades området av ett så kallat hundraårsregn, vilket har följts av ytterligare översvämningar. En gård förlorade 90 % av sin skörd och flera andra markägare såg stora delar av sina fält förstörda. 

Kommunens åtgärder förvärrade läget

Problemen har uppstått när kommunen, i ett försök att skydda bostäder från att svämma över, har breddat diken och släppt ut vatten i de olika dikningsföretagen i kommunen. Avtal har funnits, men trycket har ökat när nya bostadsområden har kopplades på, då systemen inte varit tillräckligt dimensionerade. Resultatet? Översvämmad jordbruksmark, förstörda skördar och frustration bland brukare och markägare. 

LRF Lidköping tog initiativet

För att uppnå bättre vattenhantering krävs samarbete mellan kommunen och lantbrukare. Det var här LRF Lidköping klev in. Kommunavdelningen tog kontakt med kommunen, och tillsammans med drabbade lantbrukare och regionalt sakkunniga från LRF Väst har det hållits ett flertal möten.

Diskussionerna har varit både sakliga och konstruktiva, bland annat har man pratat med plan- och byggavdelningen, men också VA avdelningen och trafikavdelningen. LRF Lidköping ser bättre vattenhantering som en nyckel till att skydda jordbruksmarken.

Kommunen erkänner brister

Kommunen har också haft interna förändringar. Nya chefer har tillkommit, och med det har en större förståelse vuxit fram.  

– Det positiva är att olika enheter nu faktiskt pratar med varandra, något som tidigare saknats. Och allra viktigaste, kommunen har erkänt att det funnits fel och brister i hanteringen, säger Josefina Larsson Guttman som är ordförande i LRF Lidköping.  

Åtgärder på gång under 2025

Till hösten planeras en större politikerträff där vattenfrågan kommer stå i fokus. Under våren 2025 ska de mest akuta problemen åtgärdas, samtidigt som ett nytt reningsverk planeras för att börja byggas och nya dagvattenledningar dras. Det finns alltså hopp om förbättring. 

Lokalt engagemang gör skillnad

Det här är ett tydligt exempel på hur LRF:s lokala arbete gör skillnad. Genom att stå på sig, samarbeta och driva frågan långsiktigt har LRF Lidköping bidragit till att kommunen agerar. 

– Årliga betalningar till dikningsföretaget fungerar igen, och det viktigaste av allt, lantbrukarna tas på allvar, säger Josefina Larsson Guttman.  

Vill du också vara med och påverka vattenfrågorna?

Återkommande översvämningar och bristfällig vattenhantering påverkar många lantbrukare – men tillsammans kan vi göra skillnad. Genom att bli medlem i LRF får du inte bara en stark röst i viktiga frågor, du blir också en del av ett nätverk som driver på för konkreta lösningar, som här i Lidköping.

Läs mer och bli medlem här – ju fler vi är, desto starkare står vi när vattnet stiger.

Redan medlem och problem med vatten?

Vi vill gärna höra från dig!
Har du specifika vattenfrågor eller utmaningar på din gård?
Ta kontakt med din kommunavdelningkontaktuppgifter hittar du här, eller hör av dig direkt till Christer Jansson, regionalt sakkunnig inom vattenfrågor: mobil 070-240 47 89, e-post christer.jansson@lrf.se 

Gå med i LRF – din röst, din nytta, ditt nätverk

LRF driver frågor som gör skillnad för dig som verkar inom lantbruk, skog och landsbygd. Som medlem får du tillgång till förmåner, kunskap och nätverk som stärker din vardag och ditt företagande. Tillsammans får vi landet att växa.