Översvämningar i Sala: det här förbättrar inte sinnet eller någonting

Håkan Johansson, Mälardalen

Sala är ett område som i helgen drabbades hårt av regnet och efterföljande översvämningar. "Det är kaotiskt", är en beskrivning av situationen.

Håkan Johansson, beredskapsansvarig i LRF Mälardalens styrelse, pratade i söndags med P4 Extra (börjar ungefär vid 12.30). Här är ett utdrag från intervjun.

– Det är kaotiskt. Det är ingen som har sett den här regnmängden eller översvämningarna i mannaminne. Det är helt bedrövligt. Jättestor procentandel av åkermark står under vatten.

Det är vatten överallt, säger Håkan och berättar att en stor del av gårdagen lade han på att höra med sin omgivning om det fanns djur som var strandsatta ute i vattnet någonstans. Som tur var djuren säkra.

Om situationen nu (läs söndag) säger Håkan så här:

– Som det går ut näst intill rikslarm om att vägar överallt börjar bli avstängda. Det är vägar sönderspolade, trummor trasiga osv. Det är kaotiskt i trafiken också. Har man radio på, trafikinfo, är det Sala hela tiden. Det är dagens stora sanning.

– Det är ganska mycket jobb att återställa.

Håkan fick också frågan om hans eget lantbruk har drabbats av vattenmängderna.

– Oh ja. Det är en väldigt hög procent av arealen som nu är vattenspegel. Då hör det till saken att vi har inte skördat än, ändå är det vattenspegel. Det är enorma vattenmängder.

– Förhoppningsvis ska vi kunna tröska. Men det var redan innan detta dålig skörd volymmässigt och ingen större chans till kvalitet utan det kändes som botten redan innan. Det här förbättrar inte sinnet eller någonting. Det känns ganska mörkt just nu.

Regionstyrelsen LRF Mälardalen fortsätter ha regelbundna avstämningsmöten för att följa utvecklingen så nära som möjligt. Styrelsen har även dragit igång regelbundna digitala möten för medlemmar där de kan rapportera till varandra eller bara prata av sig.