Pirjo Gustafsson går i pension

Pirjo Gustafsson

Den 12 april gör Pirjo Gustafsson sin sista arbetsdag efter 14 år på LRF för att sedan bli pensionär. Pirjo har jobbat både regionalt och på riks, senast som sakkunnig i LRF Dalarna, LRF Gävleborg och LRF Mälardalen inom miljö, vatten och energi samt den sista tiden med Framtidens folkrörelse.

Innan det blev LRF jobbade Pirjo som näringspolitisk handläggare på GRO, som senare blev LRF Trädgård. Vi passade på att ställa några frågor till henne inför den stundande pensionen.

Vad har varit mest intressant eller roligt med jobbet på LRF?

– Att kunna jobba med intressanta och utmanade frågeställningar som våra medlemmar och förtroendevalda brottas med. Genom att ha örat mot marken jobbar vi med ”riktiga frågor” och vårt arbete kan leda till förbättringar för medlemmarna. Jag har uppskattat att verka ihop med kompetenta kollegor. Att kunna bolla frågor med dem har varit så roligt och utvecklande. Jag har också fått möjlighet att vara med i riksförbundsstyrelsen som personalrepresentant och är mycket imponerad av kunskaperna och vidsyntheten som finns i styrelsen och hos vår vd.

 

Har du något särskilt minne som du kan berätta om?

– Det finns många minnen, men jag plockar fram något som även kopplar till mitt privata intresse. När jag anställdes som företagarcoach 2010 blev jag intervjuad av två regionordförande som frågade vilka tankar och idéer jag hade för att lyfta företagarna och få företagsutveckling i regionerna. Jag hade engagemang i skidåkning och tyckte att man på skid-VM 2015 i Falun skulle lyfta svensk och lokal mat. För att göra historien kort resulterade det att Dalarna och Borlänge blev värd för semifinalen i Årets kock 2014, ett arrangemang som jag ansvarade för. Och på skid-VM syntes LRF bland annat i ett stort mat- och VIP-tält genom att huvuddelen av råvarorna hade svenskt och regionalt ursprung och flera restauranger i Falun skyltade med meny med regional koppling under parollen ”Taste of Dalarna”.

 

Vad ska du ägna dig åt nu?

– Jag har lovat maken att inte jobba med något före frukost, utan att laga och äta den tillsammans med honom. I övrigt har jag några styrelseuppdrag som har koppling till de gröna näringarna och LRF, så det är inte helt otänkbart att jag kommer möta några kollegor och förtroendevalda i framtiden.

 

Något annat?

– Jag är tacksam för åren i LRF. Jag har fått vara med i många intressanta sammanhang, allt från ett lokalavdelningsmöte i en bystuga till möten i Bryssel.

 

Helena Åkerberg Hammarström, regionchef i LRF Mitt, säger:

– Pirjos gedigna erfarenhet och kunskap, aldrig sinande nyfikenhet, förmåga att se helhet och viktiga sammanhang i kombination med en fallenhet att kunna prata med och nå fram till alla har gjort henne till en oerhört värdefull medarbetare och kollega i vårt LRF.

Pirjo Gustafsson
Pirjo Gustafsson går i pension efter 14 år på LRF.