Pressat läge kring Nyköpingsån
2023-12-11

Omfattande förändringar kan ske utefter Nyköpingsån, om förslaget att riva ut fyra dämmen blir verklighet. LRF har ifrågasatt åtgärden. Dels av samhällsekonomiska skäl, dels hur frågan hanterats. Utredning om konsekvenser för lantbruket är obefintlig.
Kommunfullmäktig i Nyköping har beslutat att gå vidare med förslaget om att riva ut fyra dämmen. LRF förstår vikten av att modernisera vattenkraften och att kommunen som ägare till dammarna är de som tar beslut - men menar att på grund av att det finns översvämningsrisker behöver dämmet som reglerar sjön Långhalsen vid Christineholm antagligen kunna regleras.
Lantbrukarna runt sjön är oroliga över att kommunens planer på en fast klack på en viss nivå.
Tar plats i referensgrupp
– Nu har vi fått frågan om att vara med i en referensgrupp gällande Långhalsen och dämmet vid Christineholm. Vi tror att en fortsatt reglering av Långhalsen är viktigt för lantbruket kring sjön. Det kan vara skillnaden mellan extremtorka och översvämning, säger Johan Lagerholm, ordförande för LRF Södermanland.
LRF har vid flera tillfällen lämnat inspel. Redan i november 2022 lämnade LRF ett svar till Länsstyrelsens förslag. Då var LRF tveksamma till utrivning av dämmet i Christineholm eftersom bland annat en konsekvensanalys av översvämningsrisken saknades helt. Detta meddelades till Länsstyrelsen.
Många fastigheter berörs
– Vi ser att minst 125 fastigheter och företagare som har sina hus och marker runt sjön Långhalsen berörs. Läser vi underlaget finns inte dessa uppgifter med. Man talar om fisken och vattenlevande arter, om kanotister och sportfiskare men inte om de som driver lantbruk och näringsverksamhet. De har inte berört livsmedelsstrategin eller vilka konsekvenser en utrivning kan få för företag och verksamhetsutövare runt sjön, menar Johan.
Lantbrukarna vill säkerställa så att inga fastigheter, fält, diken eller vägar riskerade att skadas vid ett skyfall. Långhalsen kan stiga mer än en meter vid extremväder, vilket LRF anser att man måste ta höjd för. Det är något som även Länsstyrelsen påtalat i otaliga dokument. Redan idag är det två meters skillnad i höjdled, så en utrivning kan sänka sjön avsevärt.
Reglerbar och modern lösning
Denna brist på kunskap kan kanske rättas till nu, efter att beslutet tagits. Med Referensgruppens kunskap om lokala förhållanden vill man säkerställa att påverkan på landskapet blir minimal. Tekniskt är det fullt möjligt att välja en reglerbar men ändå modern och fiskvänlig lösning. Det är dock helt upp till politikerna att bestämma om.
Den inriktning politiken fattat beslut om innebär att kraftverket i Harg blir kvar och effektiviseras. Storhusfallets och Fors kraftverk, Periodens nivådamm och Christineholm reglerdamm avvecklas. I och med detta kommer Nyköpingsån att forsa fram mer fritt.
Efterlyser konsekvensanalys
En av huvudfrågorna för LRF är med bakgrund av översvämningsrisken hur utloppet vid Christineholm ska regleras, med en fast och fixerad klack eller med en reglerbar lucka. Valet är avgörande inte bara för Långhalsen man kanske även Hallbosjön och Yngaren och en rad biflöden där man tar dricksvatten till djur och man idag vårdar strandängar och betesmarker med särskilda värden, värden som riskeras av förslaget.
– Vi behöver en konsekvensanalys för vad som händer i vattendraget vid en utrivning och hur det påverkar lantbruket, under olika delar av året och vid situationer som vi har vid extremväder. Sedan är det viktigt att Nyköpings kommun tar på sig ansvaret att informera och kommunicera, säger Johan.
Första februari är det tänkt att Nyköpings kommun ska lämna över förslaget om utrivningen av fyra dammar till Miljödomstolen.