Skolmaten är en beredskapsfråga

Medarbetarporträtt Erica Björnström
Erica Björnström, projektledare för LRF Mjölks kostchefsundersökning.

Nyligen presenterade LRF Mjölk Kostchefs-undersökningen där kommunernas kostchefer i hela landet får svara på en rad frågor om deras syn på skolmat och skolmjölk.

Positivt: Svenska råvaror och mjölk står högt i kurs. Negativt: Pengarna räcker inte och majoriteten tvingas till neddragningar. Vi tog ett snack med Erica Björnström på LRF Mjölk som har projektlett kostchefsundersökningen.

Hallå där, Erica Björnström, projektledare för LRF Mjölks kostchefsundersökning. Den presenterades nyligen, hur gick det?

- Väldigt bra. Vi hade cirka 120 personer som följde sändningen live och vi har fått mycket positiv feedback både internt och externt. Skolmatskommissionens debattartikel i Dagens Samhälle har också blivit väl läst, har vi fått indikationer om, och det är också kul.

Vad har reaktionerna av resultaten blivit?

- Väldigt många har hört av sig, det märks att det är en fråga som berör. Många kommuner har kämpat med näbbar och klor under en lång tid och nu går det inte längre av ekonomiska skäl och då riskeras neddragningar. Det i sin tur påverkar elevernas näringsintag, koncentration och betyg. Risken är dessutom stor att de handlar mer godis och läsk för att mätta magarna. Det är en negativ spiral som får följder både på kort och lång sikt. Dessutom är det en beredskapsfråga. Slutar kommunerna att köpa in svenskproducerade livsmedel bidrar de till en sämre livsmedelsberedskap, tvärtemot vad ÖB och regeringen önskade nyligen.

Hur går ni vidare med den här undersökningen?

- Vi vill öka kännedomen bland politiker och beslutsfattare om problematiken när det kommer till besparingar på skolmaten. Här hoppas vi också att LRFs regioner och kommungrupper också engagerar sig. Skolmaten är inte enbart en skolfråga, det är en samhällsfråga. Vill kommunerna ha bra skolor nu och ett starkt näringsliv i framtiden så är bra skolmat en av nycklarna.

Missade du presentationen? Titta på den i efterhand i den här där vi också har samlat klipp från nyhetsrapporteringen kring undersökningen.

Under våren presenterar Skolmatskommissionen sina åtgärdsförslag för en mer jämlik skolmat. Följ deras arbete här.

Från vänster: Sara Ask, barndietist och författare till faktaböcker om barn, kost och hälsa; Fredrik Eriksson, ledamot i Skolmatskommission och kock/krögare, Kajsa Asp, dietist och journalist.
Från vänster: Sara Ask, barndietist och författare till faktaböcker om barn, kost och hälsa; Fredrik Eriksson, ledamot i Skolmatskommission och kock/krögare, Kajsa Asp, dietist och journalist.