Stöldvåg i Sörmland

Företagare trycker på panel i traktor
Bildskärmar, gps-utrusningar och bränsle har stulits i stora mängder.

Natten till fredagen togs ett par dieseltjuvar på bar gärning utanför Katrineholm. I Sköldinge tömdes ett par grävmaskiner på bränsle. Närmare 250 liter tankades ur en av dem efter att en bränsleslang kapats i fordonet. En annan blev av med dryga 100 liter. Samma tillvägagångssätt rapporteras från Vingåker där ett fordon blivit av med runt 100 liter diesel.

Flera grova stölder av GPS-utrustning från traktorer, skördetröskor och jordbruksmaskiner har också skett den senaste tiden, främst trakterna runt Katrineholm och Eskilstuna i Södermanland. Polisen har gjort brottsplatsundersökningar för att säkra bevis.

Från Julita rapporteras att en datorskärm och en gps försvunnit från en traktor, med ett sammanlagt värde på uppemot 100 000 kronor.

Det har fått polisen i Vingåker att via Facebook gå ut med en varning till alla lantbrukare i området, men också tipsa hur man bäst kan förebygga stölder.

  • Montera bort dyrbar utrustning så som GPS-system och förvara dem inlåsta
  • Ha gärna extra uppsikt över maskinhallar m.m. där utrustningen förvaras
  • Kontrollera att eventuella övervakningskameror/larm fungerar
  • Har du blivit drabbad vänta på att polisen kan göra en teknisk undersökning innan du använder traktorerna eller går in på brottsplatsen
  • Ring 112 vid pågående stöld!
  • Ring 114 eller tipsa polisen via ”polisen.se” vid iakttagelser eller tips

Enligt polisen är det troligt att en nischad internationell brottsliga eller ett kriminellt nätverk ligger bakom GPS-stölderna medan regionala förmågor kan vara inblandade i bränslestölderna.

Polisen varnar för stöldvåg (Sveriges Radio)

Hade 15 dunkar diesel i bilen (Sverges Radio)