Storsatsande guldgård i Gate

Agneta och Roland Pettersson

På mjölkgården i Gate utanför Herrljunga klarar Agneta och Roland Pettersson av både kvalitet och kvantitet. Med stort engagemang lyckas de få sina 280 kor att må bra och mjölka bra. Och nu är nästa generation redo att bli nyckelspelare på landsbygden.

När Agneta och Roland Pettersson tog över gården var tanken att ha några kor och kunna jobba hemma när barnen var små. Men jobbet var så intressant och deras utvecklingslust så stor att företaget bara växte. Nu har de 280 kor, fyra mjölkningsrobotar, nio medarbetare och är en av de största gårdarna som får guldmedaljen i år.

– Det känns jätteroligt! Guldmedaljen är en fin bekräftelse för oss mjölkbönder som går upp varje morgon och går ut i ladugården för att producera mat, säger Roland Pettersson.

Fascineras av kornas förmågor

Intresset för djuren och jorden har smittat av sig på sönerna Mattias och Marcus Pettersson. De är i dag är med och driver företaget och är lika engagerade som föräldrarna. Och efter 35 år kan Roland Pettersson fortfarande fascineras av djurens insats.

– Korna är fantastiska. De kan äta gräs som vi inte kan tillgodogöra oss och omvandla det till ett högvärdigt protein som vi kan dra nytta av. Svensk mjölk har dessutom lågt klimatavtryck när man ser till näringstätheten. Det är ett fantastiskt livsmedel.

Han påpekar att bönder är nyckelspelare i samhället. Alla människor behöver äta runt tre gånger om dagen och då är det bättre att producera nära konsumenterna, säger han.

– Här har vi goda förutsättningar. Vi har gynnsamma marker för kornas mat och kan producera mjölk utan bevattning. Vi har ett bra hälsoläge med få smittor och parasiter och låg antibiotikaanvändning. Norden ligger i framkant och det borde vi utnyttja bättre.

Hightech-ladugård med ko-komfort

Den egna lösdriftsladugården brukar få besökare utanför branschen att häpna, berättar Roland Pettersson. Det handlar om allt från robotmjölkningen till hur korna kan gå runt som de vill och olika miljömässiga finesser. Till exempel återvinns energin vid mjölkkylningen.

– Vi har ju byggt ett antal ladugårdar genom åren och vid varje nybygge har vi fokuserat på ko-komfort. Vi har god hjälp av vår hightech-utrustning men det viktigaste av allt är att ha känsla för djuren. Annars blir det inga goda resultat.

Korna har alla sina personligheter och vissa blir favoriter. Det kan också handla om att de har en särskild historia. Som Britta-korna vars anmoder var ett spontanköp på en gårdsauktion.

– Jag hade bespetsat mig på några kor med bra papper men det hade ju alla gjort. Det slutade med att jag kom hem med Britta som precis gått i sin. ”Varför köpte du henne?” fick jag höra. Men när hon väl kalvade mjölkade hon rekord. Även hennes avkommor har varit superbra och sådana kor blir ju speciella.

Vill stanna upp och njuta

Petterssons har alltså gjort en rejäl resa, från några få kor till dagens hypermoderna mjölkgård. Det har alltid känts roligt att satsa, säger Roland Pettersson. När det funkar bra och djur och människor mår bra, då blir man sporrad.

– Vi är entreprenörer och tycker om att utveckla idéer. Ibland blir det väl intensivt och jag brukar säga till alla här att vi måste kunna stanna upp då och då. Gå en växtrunda och se på odlingarna eller begrunda något bra vi gjort. Att ge sig tid till det är viktigt.