Tunarp Säteri AB utsedd till Årets Hästföretagare 2023

Foto: Tunarps Säteri

För sjätte året utses Årets Hästföretagare av Hästföretagarcentrum, som är ett samarbete mellan LRF Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse (HNS), samt riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången. Årets pris går till Tunarp Säteri AB, som driver ridkursverksamhet och ridskola på gården.

Tunarps Säteri är beläget bland böljande rullstensåsar, vackra betesmarker och stora skogsområden strax utanför Mullsjö i sydöstra delen av Västergötland. Gården har en lång historia som sträcker sig från 1500-talet och framåt. De senaste 60 åren har säteriet främst gjort sig känt för sin ridverksamhet som startade 1968 med Bertil och Kajsa Thafvelin i spetsen. Med en handfull hästar skapades då ett populärt koncept för omväxlande ridning och boende i naturskön omgivning. Dottern Beata Thafvelin-Karltorp tog över verksamheten på 80-talet och utvecklade konceptet kring ridkurser, ridskola och även hästavel. 2019 övertog nästa generation och Beatas dotter, Lisbeth Karltorp, verksamheten med visionen att fortsatt utveckla kvaliteten på ridskolan och ridkurserna, i syfte att bibehålla Tunarps Säteri som Sveriges ridparadis.

Syftet med priset Årets Hästföretagare är att lyfta fram goda exempel på framgångsrika hästföretagare som är goda förebilder och kan inspirera andra.

- Lisbeth Karltorp har ett starkt driv att hela tiden lära sig mer och utveckla både sig själv och verksamheten genom att arbeta med tydliga mål i sin verksamhetsplan och att vidareutbilda sig själv inom ledarskap och företagande samtidigt som personalens engagemang för verksamheten och deras arbetsmiljö värnas säger Sara Lennartsson, branschansvarig för LRF Häst och en av aktörerna i samarbetet kring Hästföretagarcentrum.

Motivering till Tunarps Säteri AB som Årets Hästföretagare 2023

Med en väl genomtänkt företagsstrategi och tydlig målsättning att driva en verksamhet som är hållbar ur både ekonomiska, sociala och miljömässiga perspektiv fortsätter Lisbeth Karltorp att hela tiden utveckla Tunarps Säteri AB. En ständig strävan att hela tiden lära sig mer och arbeta affärsmässigt och strukturerat har inte bara resulterat i lönsamhet, utan även bidragit till en positiv atmosfär där alla känner sig delaktiga och motiverade att bidra till företagets framgång.

Genom smarta åtgärder och ett starkt fokus på ledarskap och arbetsmiljö, har de skapat en arbetsplats som gynnar såväl personalens säkerhet och trivsel som hästarnas välfärd. Det är med glädje vi tilldelar Tunarps Säteri AB priset för årets hästföretagare 2023.

Tunarps Säteri AB

Utmärkelsen Årets Hästföretagare har utsetts via nomineringar i ett webbformulär öppet för alla. En jury av representanter från LRF Häst, HNS, Ludvig & Co och Hästnäringens Riksanläggningar har utsett Tunarps Säteri AB till vinnare.

Stort Grattis från oss på Hästföretagarcentrum!

För mer information, kontakta:

Sara Lennartsson, sara.lennartsson@lrf.se