Vad ser du mest fram emot under mjölkåret 2024?

Kor och mjölkglas i hage - beskärs vid användning

Nytt år, nya möjligheter. Men vad kan vi vänta oss av mjölkåret 2024? Här svarar samtliga anställda på LRF Mjölk om sina förväntningar och förhoppningar.

Peter Kofoed, chef LRF Mjölk 
- Vi kommer från ett 2023 där mjölkinvägningen ökade i Sverige med cirka 2 procent och där vi får signaler på att allt fler vill jobba som mjölkföretagare. Jag hoppas att den optimismen och den utvecklingen fortsätter.  

Suz Cewe, regelexpert: 
- Att vi lyfter blicken och funderar på hur vi tillsammans kan hantera den totala regelmängden. Jag hoppas att vi med regelsafarin som språngbräda kan förändra kontakten mellan myndigheter och företagare, så att vi genom samarbete når vår gemensamma målbild.  

Maria Karlsson, mjölkkvalitetsexpert och sekreterare för IDF: 
- Vi har ett EU-val i juni och nu är det viktigt att alla EU-politiker förstår vikten av att öka mjölkproduktionen för att stärka EUs livsmedelsberedskap. Mjölken är motorn i matproduktionen. 

Robbin Grönstedt, näringspolitisk expert 
- Det är glädjande att så många investerar i mjölkproduktion men mycket återstår för att vi ska kunna fortsätta den positiva trenden. Under 2024 krävs flera viktiga politiska beslut. En uppdatering av livsmedelsstrategin med tydliga mål är ett sådant exempel. 

Erica Björnström, nutritionist, mjölk.se 
- En fördjupad diskussion om skolmatens viktiga roll för eleverna, samhället och framtiden. Jag hoppas att fler börjar se skolmaten som en investering och inte en kostnad, med tanke på att samhället får fyra kronor tillbaka på varje satsad krona på skolmat.  

Ann-Kristin Sundin, nutritionsexpert, LRF Mjölk 
- Efter arbetet med de nordiska näringsrekommendationerna ska dessa nu tas hem och arbetas om till svenska kostråd. Vi har ett gott samarbete med Livsmedelsverket och övriga intressenter i den här frågan, och ser fram emot att vara en del av detta arbete också. 

Johan Sjöblom, kommunikationsansvarig 
- Att ännu fler gör som artisten Taylor Swift och fotbollsstjärnan Erling Haaland, dricker och äter mjölkprodukter. Det är bra för hälsan, det är bra för livsmedelsberedskapen och det skapar arbetstillfällen.